Zdravlje i medicina

Najteže novorođenče u Njemačkoj - zdravstveni rizici kod velikih beba

M. B.

U Njemačkoj se prošli tjedan rodila beba koja je proglašena najtežom ikad rođenoj u toj zemlji, s nevjerojatnom težinom od oko 6 kg.

Beba, imena Jasleen, rođena je prirodnim putem što je vrlo neuobičajeno za tako veliku bebu, izvijestio je NY Daily News. (Inače, u slučaju većih beba je uobičajen carski rez.)

Smatra se da je majčino stanje, nedijagnosticiran trudnički dijabetes, moglo utjecati na rast bebe.

"Glavni faktor koji kontrolira rast djeteta dok je ono još u majčinoj utrobi je šećer", objasnila je Dr. Kristin Atkins u intervjuu za LiveScience iz 2011., inače specijalist za razvoj fetusa sa Sveučilištu Maryland. "Naime, majke s dijabetesom i povišenim šećerom u krvi imaju veću vjerojatnost da će imati veliku bebu."

I drugi faktori mogu utjecati na povećani rast djeteta kao npr. starije rodilje, trudnice koje su značajno dobile na težini, žene koje nose mušku djecu, upotreba nekih antibiotika itd., ali su oni rjeđi.

Iako se često priča o zdravstvenim rizicima koji se javljaju kada se dijete rodi premalo, treba imati na umu da su i velike bebe izložene istom.

Sve bebe rođene s 4.5 kg i više riskiraju puknuće ključne kosti ili oštećenje živaca u vratu ako su rođene prirodno. Vrlo vjerojatan je i neprirodno velik mišić srca, što će zahtijevati određenu pomoć pri disanju.

Djeca majki s trudničkim dijabetesom će imati niske razine šećera u krvi nakon rođenja, što znači i potreban medicinski nadzor u tom periodu. Naime, bebe koje su navikle na visoke razine šećera dok su bile u majčinoj utrobi, suočene su s pomanjkanjem istoga jednom kada se rode. Zbog toga će Jasleen privremeno ostati na odjelu intenzivne njege gdje će medicinsko osoblje budno pratiti na njen daljnji razvoj.

U 2011. novorođenče s nešto više od 7 kg je postavilo rekord za najveću bebu rođenu u Teksasu.

Prosječna težina novorođenčadi se značajno povećala u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća što se djelomično pripisuje porastu pretilosti i dijabetesa u toj zemlji. Pretile žene imaju dva do tri puta veći rizik od trudničkog dijabetesa u usporedi sa ženama normalne težine.

Zbog toga su zdrav način života i tjelovježba od iznimne važnosti, ako ne inače, a onda osobito u onih 9 mjeseci trudnoće. 

Izvor: Live Science

Možda će vas zanimati