Zdravlje i medicina

Simptomi slični menopauzi mogu se pojaviti godinama prije menopauze

V.P.

Prijelaz u menopauzu često je popraćen nizom simptoma koji mogu utjecati na ukupnu kvalitetu života žene, uključujući valunge, poremećaj spavanja i depresiju. Nova studija upućuje na to da žene mogu osjetiti neke od ovih simptoma nekoliko godina prije menopauze, tijekom kasne reproduktivne faze.

Procjenjuje se da će do 2025. godine 1,1 milijarda žena u svijetu biti u postmenopauzi. Ipak, broj žena koje imaju simptome slične menopauzi vjerojatno će biti puno veći jer postoji sve više dokaza koji upućuju na to da žene u kasnoj reproduktivnoj fazi doživljavaju višestruke simptome koji se često povezuju s menopauzom, i to godinama prije „službenog” prijelaza u menopauzu. Nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 350 ispitanica posljednja je koja dokumentira učinak različitih fizioloških i psihosocijalnih promjena koje utječu na žene u razdoblju od 4 do 10 godina prije zadnje menstruacije.

Ženski kasni reproduktivni stadij karakterizira nizak broj antralnih folikula i suptilne promjene duljine, trajanja i protoka menstrualnog ciklusa. To obično označava vrijeme kada plodnost počinje opadati i hormonski obrasci se počinju mijenjati. Ova studija nastojala je okarakterizirati i usporediti simptome koje žene diljem svijeta osjete tijekom kasne reproduktivne faze i prijelaza u menopauzu.


Nova studija identificirala je sličan udio žena u kasnoj reproduktivnoj fazi i prijelazu u menopauzu koje su prijavile 8 od 18 uobičajenih simptoma menopauze. Između ostalih otkrića, žene u kasnoj reproduktivnoj fazi imale su niže izglede za mišićno-koštanu bol i manje izglede za smanjeni interes za seks. Ali obje su skupine prijavile slično uplitanje u osobne odnose i ukupnu kvalitetu života. Potrebne su dodatne analize kako bi se procijenilo kako promjene povezane s reproduktivnim starenjem utječu na kvalitetu života.

"Ova studija ne samo da pridodaje dokazima da žene doživljavaju višestruke simptome koji su tipično povezani s prijelazom u menopauzu u kasnim reproduktivnim godinama, nego također naglašava mogućnosti za anticipativno vodstvo koje je kulturološki i jezično primjereno", kaže dr. Stephanie Faubion, medicinski direktor NAMS-a.

Izvor: The North American Menopause Society

Možda će vas zanimati