Zdravlje i medicina

Otkriće mikrobioma moglo bi pomoći u spašavanju dječjeg sluha

N.B.

Bakterije pronađene u gornjim dišnim sustavima djece mogle bi pomoći u borbi protiv kroničnih infekcija srednjeg uha, glavnog uzroka gubitka sluha i gluhoće koji se može spriječiti u autohtonim zajednicama. Dr. Seweryn Bialasiewicz sa Sveučilišta Queensland rekla je da je ovo otkriće pomoglo objasniti dugo čuvanu misteriju, a istovremeno pruža nadu za potencijalne tretmane.

"Već smo godinama zbunjeni, pokušavajući shvatiti zašto neka djeca nikada ne razviju kroničnu bolest uha, unatoč tome što su u visokorizičnoj kategoriji za oboljevanje", rekao je dr. Bialasiewicz. "Usredotočujući se na mikrobiome u gornjim dišnim putevima djece otporne na bolesti, mogli bismo istražiti ekološke mreže interakcija bakterija koje su djelovale zajedno kako bi se zaštitile od bolesti. Bilo je jasno da ove dvije skupine bakterija moraju ne samo biti prisutne, već i međusobno komunicirati kako bi se zaštitile od infekcija srednjeg uha."

Dr. Bialasiewicz je rekao da se nadaju da će upotrijebiti ove informacije kako bi otkrili koji je točan mehanizam zaštite, a zatim ga oponašati kod vrlo male djece, kao terapiju ili preventivnu mjeru.

"Ovo bi moglo biti u obliku molekule koja se može koristiti kao lijek za liječenje ili kao zaštitni probiotik kako bi se ove 'dobre' bakterije mogle zasijati u nosu dovoljno rano da ponude zaštitu od dolazećih 'loših' bakterija," rekao je.

Dr. Andrea Coleman, koja je ove godine završila svoj doktorski rad, rekla je da je istraživanje pružilo novu perspektivu o tome kako se infekcije srednjeg uha razvijaju i da bi moglo utrti put za nove tretmane.


"Kronične infekcije srednjeg uha mogu zahvatiti između jedne trećine i polovice djece Aboridžina i otočja Torreskog tjesnaca, što je daleko iznad praga od četiri posto koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra bolešću koja zahtijeva hitnu javnozdravstvenu akciju", rekla je dr. Coleman.

"Ova bolest može uzrokovati gubitak sluha i može imati cjeloživotni utjecaj na razvoj govora i jezika, obrazovanje i buduće izglede za zapošljavanje, a u Aboridžinima i populaciji stanovnika otočja Torreskog tjesnaca pridonosi velikom jazu u rezultatima obrazovanja i zapošljavanja."

Studija je istraživala mikrobiome 103 djece u dobi od dvije do sedam godina iz dvije zajednice u sjevernom Queenslandu. Dr. Bialasiewicz rekao je da su kronične infekcije srednjeg uha koje rezultiraju gubitkom sluha glavni problem autohtonih i drugih ugroženih populacija u svijetu.

"Naše otkriće moglo bi se primijeniti u cijelom svijetu, pomažući u poboljšanju zdravlja i smanjenju jaza u nepovoljnom položaju za širok raspon ljudi", rekao je.

Izvor: Microbiology Spectrum

Možda će vas zanimati