Zdravlje i medicina

Otkiven rijedak neurološki poremećaj povezan s covidom

L.B.

Godinu dana od početka pandemije, znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti sve efekte covida, uključujući i one manje uobičajene. Nova analiza sada pokazuje da bi ova bolest mogla uzrokovati rijedak neurološki poremećaj.

Radi se o akutnom transverzalnom mijelitisu (ATM), upali leđne moždine koja može uzrokovati bol, paralizu i senzorne smetnje, a primijećena je kod 43 pacijenta u 21 državi. Ova se bolest kod covid pacijenata javila u svim dobnim skupinama, pa je tako najstariji pacijent imao 73 godine a najmlađi tri.

„Otkrili smo da je ATM neočekivano česta neurološka komplikacija covida-19. Većina slučajeva (63%) ima latenciju od 10 dana do 6 tjedana koja može ukazivati na post-infektivne neurološke komplikacije posredovane odgovorom pacijenta na virus“, stoji su studiji objavljenoj u časopisu Frontiers.

Ovo novo istraživanje potvrđuje otprije poznatu vezu između covida-19 i neuroloških komplikacija: bolest je povezana s brojnim problemima živčanog sustava.
U ova 43 slučajeva lezije na leđnoj moždini dovele su do kvadriplegije i paraplegije te drugim pridruženih problema poput gubitka kontrole nad mjehurom.

„Ova studija pokazuje da ATM nije toliko rijedak kao neurološka komplikacija povezana s infekcijom covid-19 diljem svijeta, te je odgovorna za možda 1.2 posto svih neuroloških komplikacija uzrokovanih ovim koronavirusom“, zaključuju znanstvenici.

S obzirom na to da je ATM poznat kao poremećaj vezan uz imunitet, istraživači smatraju kako postoje određeni imunološki mehanizmi koji bi mogli objasniti na koji način covid-19 dovodi do ATM-a.

Osim kod covid pacijenata, slučajevi ATM-a također su se pojavili prilikom testiranja cjepiva AstraZenece. Znanstvenici stoga smatraju kako bi ti slučajevi mogli ponuditi odgovore na povezanost ATM-a i imunološkog odgovora.

„Patogeneza ATM-a ostaje nepoznata, no moguće je da su CoV-2 antigeni, koji su možda bili prisutni i u AZD1222 COVID-19 cjepivu ili njegovom adenovirusu čimpanze, mogli uzrokovati imunološki odgovor koji je doveo ATM-a“, zaključuju znanstvenici u studiji.

Izvor: Science Alert

Možda će vas zanimati