Zdravlje i medicina

Na tržište dolazi tržište nova generacija e-cigareta

K.V.

Znanstvenici s područja zdravstva se udružuju sa svjetski poznatim kompanijama za prodaju duhanskih proizvoda da bi razvili i plasirali na tržište novu generaciju e-cigareta.

Kako izvještava Toni Clarke duhanski moguli poput Philip Morrisa i Altria Groupa, proizvođača Marlboroa, regrutiraju znanstvenike iskusne u borbi protiv raka i ostalih kroničnih bolesti da podupru istraživanje i razvitak novih teoretski zdravijih, bez rizičnih e-cigareta i proizvoda za vaporiziranje.

Philip Morris je osobito investirao u potonju kampanju i navodno zaposlio 400 znanstvenika uključujući toksikologe, kemičare, biologe i biostatističare. Uz radnike u laboratoriju, tvrtke također žele privući pažnju specijalista za afere da ih usmjere u pogledu budućih birokracijskih ograničenja Američke administracijeza hranu i lijekove te plasirati nove proizvode na tržište sa što manje problema.

Problemi sa suradnjom

Philip Gorham, analitičar Morningstara kaže: “Ako duhanske kompanije dokažu reduciranu rizičnost, elektronske cigarete će se manje regulirati i oporezivati, nego duhanske cigarete. Ako podbace dogodit će se iste restrikcije kao i za duhanski proizvod.”

Znanstvenici imaju podijeljeno mišljenje kada se radi o suradnji s duhanskom industrijom.

“Cijeli koncept smatram shizoidnim,” govori Lars Erik Rutqvist sa švedskog Karolinskog Instituta. “Oni još uvijek većinu svog novca zarađuju na cigaretama tako da ne bih htio s njima surađivati.”

Priča o elektronskim cigaretama doseže vrhunac novim istraživanjem. Zagovarači pušenja smatraju da su e-cigarete adekvatna zamjena za korisnike duhana koji se žele riješiti te navike, no brojne studije su dokazale da e-cigarete sa sobom povlače svoje probleme.

Koliko su e-cigarete štetne?

Kontroverzno istraživanje objavljeno 2014. sugerira da su elektronske cigarete više kancerogene od duhanskih što je zabrinjavajuće, a testiranja na životinjama su pokazala da e-cigarete mogu biti odgovorne za zdravstvene komplikacije. Imunitet miševa koji su bili izloženi pari e-cigareta je postao slabiji protiv virusnih i bakterijskih infekcija, a miševi su također imali i oštećenje pluća. Bili su izloženi količini pare e-cigarete koja je aproksimativna onoj količini koji bi proizveo prosječni ljudski potrošač e-cigareta u roku od dva tjedna.

Još uvijek treba prosuditi o dugoročnim društvenim posljedicama e-cigareta, relativno recentnom fenomenu droge koja brzo napreduje. Skloni smo razmišljanju da je bilo koji pomak od strane industrije duhana koji prvenstveno gleda na zdravlje konzumerista svakako put u pravom smjeru - pod uvjetom da su iskreni - iako su izričito motivirani profitom. Nadajmo se da će sve to skupa voditi do inovacija koje imati beneficiju za pušače i nepušače širom svijeta.

E-cigarete uživaju oštar porast popularnosti u svijetu, osobito među bivšim pušačima i tinejdžerima. One se čak preporučuju kao sigurnija opcija za pušače pogođene kroničnim bolestima pluća. Eksperiment na miševima je jasno pokazao da dim e-cigarete ipak ima utjecaja na njihovo zdravlje. Tvrdnja da nisu štetne za ljude i da su svakako bolji izbor od duhanskih proizvoda se još mora dokazati.

Postoje možda još neki štetni aspekti pušenja e-cigareta kojih još nismo niti svjesni. Istina je da je štetnost dima e-cigarete 100 puta manja nego one duhanske, ali svakako nije zanemariva.

Izvor: SciAlert

Možda će vas zanimati