Zdravlje i medicina

Upustili ste se u parenje e-cigaretama - trebate li se zabrinuti?

I.D.

E-cigarete i drugi proizvodi za parenje možda će zamijeniti cigarete do kraja 2023. Sve više i više mladih isprobava e-cigarete. Što onda morate znati o njima? Jesu li su manje štetne od cigareta i ostalih paljenih duhanskih proizvoda?

Što su to e-cigarete?

Prvo, to nisu paljeni duhanski proizvodi. Najčešće sadrže nikotinske spojeve koji se zagrijavaju kako bi stvorili paru (odatle i termin parenje) i obično su za njih potrebne baterije. Neke izgledaju kao cigarete, dok druge sliče džepnim svjetiljkama. Prve e-cigarete nisu napravile duhanske tvrtke, ali su se ipak počeli baviti njima. E-cigarete i proizvodi za parenje se mogu kupiti u raznim dućanima diljem SAD-a s različitim ograničenjima u slučaju da ih kupuju mlađi od 18.

Nije nužno da e-cigarete sadrže nikotin. Poneki popularni proizvodi sadrže malo ili nimalo nikotina i udio varira među markama. Također, nikotin nije uvijek razlog zašto bi netko isprobao e-cigarete. U Kanadi – gdje e-cigarete koje sadrže nikotin nisu dozvoljene, ali su svejedno jako dostupne – samo 38% odraslih pušača koji koriste e-cigarete „uvijek koriste nikotin“ i 30% „ponekad koristi nikotin“ prilikom parenja. A samo 4% onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode koriste nikotin prilikom parenja.

Zašto mladi koriste e-cigarete?

Državna anketa među srednjoškolcima 2014. je pokazala da je među djecom više onih koja prakticiraju parenje nego koja puše: 17% učenika 12-og razreda kaže da su unutar proteklih 30 dana koristili e-cigarete u usporedbi s onih 14% koji kažu da su pušili cigarete. Također znamo da se obrasci sporadičnog korištenja raznih duhanskih proizvoda među mladima povećavaju. No, isprobavanje e-cigareta ne vodi nužno do svakodnevnog korištenja.

Jedan od faktora koji utječe na to da će mladi isprobati e-cigarete može biti njihova cijena i način promocije. Ponekad su jeftinije od tradicionalnih cigareta i mogu izgledati zdravijima. Drugi čimbenici, kao okus, također može poduprijeti korištenje u svim životnim dobima.

Kako e-cigarete postaju popularnije i vidljivije, mladi će početi isprobavati i koristiti te proizvode. I, s obzirom da se proizvodi mijenjaju, isprobavati će različite vrste e-cigareta.

Mladost je doba kada pojedinci eksperimentiraju s psihoaktivnim tvarima, uključujući e-cigarete koje sadrže nikotin. 2014., 44,4% učenika 12-og razreda su koristili marihuanu/hašiš, a 35,1% su ih koristili prethodne godine; 41,4% je izjavilo da su bili pijani prethodne godine. Korisnici jedne vrste psihoaktivne tvari će vjerojatno koristiti i druge, kao kofein, alkohol, nikotin, THC ili lijekove na recept.

Je li parenje zdravije od pušenja? Klik na stranicu 2.

Učitaj još...

Možda će vas zanimati