Zdravlje i medicina

Trudnice bi uskoro mogle znati precizniji datum poroda

Irena Mrnjavac

Mnogim zauzetim trudnicama u cijelom svijetu smeta okvirna procjena datuma kada će roditi dijete, pri čemu mogu roditi dva ili tri tjedna prije ili poslije zakazanog datuma. To žene dovodi u situaciju u kojoj svoje pažljivo određene planove za cijeli mjesec bacaju u vjetar, jer samo 5 posto žena rodi točno na zakazani datum. Nova meta-analiza ukazuje na to da bi jedna rutinska provjera mogla pomoći majkama da raspon dana suze na sedam dana od vremena testiranja, objavljeno je 28. 10. u Međunarodnom žurnalu za porodiljstvo i ginekologiju (BJOG).

Mjerenje dužine vrata maternice

"Mjerenje dužine vrata maternice ultrazvukom između 37. i 39. tjedna trudnoće može nam dati bolje razumijevanje toga hoće li majka uskoro roditi ili neće", rekao je vodeći autor istraživanja i liječnik Vincenzo Berghella, upravitelj Odjela za majčinsku i porodiljnu medicinu u bolnici Sveučilišta Thomas Jefferson i profesor porodiljstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sidney Kimmel Sveučilišta Thomas Jefferson.

Do sad je mjerenje dužine vrata maternice korišteno kao način otkrivanja velike šanse za prijevremeni porod, tj. što je dužina vrata maternice kraća, to je porod skorije. Ta se metoda smatrala zlatnim standardom za određivanje prijevremenog poroda, tako da su brojni istraživači proučavali može li se koristiti i za predviđanje datuma poroda. Rezultati su na tom polju uzrokovali rasprave, jer su neka istraživanja pokazivala slabu vrijednost predviđanja, a druga jaču. Cilj trenutne analize koju provode dr. Berghella i njegovi suradnici bio je skupiti podatke koje su srodna istraživanja dobila koristeći transvaginalni ultrazvuk, kako bi provjerili dužinu vrata maternice i došli do jednog zaključka na tu temu.

Prirodne promjene u tijelu žene ukazuju koliko je do poroda ostalo vremena

Istraživači su prikupili podatke iz pet naprednih istraživanja, u kojima je sudjelovalo 735 žena koje su nosile jedno dijete čija je glava bila pravilno okrenula prema dolje. Istraživanje je pokazalo da kada dužina vrata maternice iznosi više od 30 milimetara na dan kada je ženi rečeno da treba roditi, ona ima manje od 50 posto šanse da rodi u narednih sedam dana. Ipak, kad je dužina vrata maternice 10 mm ili manje, žena ima više od 85 posto šanse da rodi u narednih sedam dana.

Dužina vrata maternice dobro pokazuje kada će doći do poroda jer prati prirodni napredak tijela žene do poroda. Kada se žensko tijelo priprema za porod, događaju se brojne promjene. Vrat maternice, koji bebu čuva da se ne spušta niz porodiljni kanal devet mjeseci trudnoće, postaje mekši. Mijenja svoj uobičajeni oblik koji liči na kornet sladoleda (zamislite sladoled čiji je kornet okrenut prema gore) u kraći oblik čiji se vrh izravnava uz valovite dijelove maternice. Kad ovaj postupak počne prerano, upućuje nas na prijevremeni porod, a on se određenim lijekovima može odložiti ako se na vrijeme uoči.

Točniji datum – bolji plan

Žene uvijek traže točniji datum poroda kako bi se mogle pripremiti na porodiljni dopust na poslu ili kako bi mogle napraviti moguće planove za brigu o svojoj starijoj djeci dok su one u bolnici. Ti planovi ženama pomažu da smanje anksioznost zbog početka poroda", kaže dr. Berghella. "Ali, točniji datum može pomoći i liječnicima da dobiju podatke koji bi mogli poboljšati ili čak i spasiti život mame ili bebe", dodaje dr. Berghella. Na primjer, žene s većim rizikom od rađanja umrle djece bi možda imale bolji ishod ako bi porod bio uzrokovan kada je vrat maternice još uvijek dug onog dana kada joj je trebao biti datum poroda, jer su šanse za pravovremeni spontani porod male.

Znati datum i sedam dana ranije mnogim bi ženama bilo korisno kako bi se za taj dan bolje pripremile, a istraživanje je pokazalo da bi moglo imati i neke zdravstvene pogodnosti za majku i dijete ukoliko se preciznim mjerenjem pokaže da bi medicinsko djelovanje moglo promijeniti tijek situacije.

Izvor: Jefferson

Možda će vas zanimati