Um i mozak

Depresivna žena dobila implantat u mozak i doživjela ovo

N.B.

Jedna je žena napokon dobila lijek za svoju tešku depresiju, nakon što joj lijekovi nisu pomogli, i to u obliku malih električnih impulsa isporučenih elektrodom ugrađenom u njezin mozak

Eksperimentalni neuralni implantat, koji isporučuje 300 impulsa dnevno, predstavlja hrabru novu granicu u liječenju ekstremnih psihijatrijskih stanja. No, kako prenosi The Guardian, to je također učinilo ogromnu, iznenadnu promjenu u životu pacijenta.

"Moja depresija je držana pod kontrolom i to mi je omogućilo da počnem obnavljati život vrijedan življenja", rekla je Sarah na konferenciji za novinare. Dodala je da se spontano nasmijala prvi put nakon pet godina nakon što su joj ugradili implantat.

Novo liječenje prvi je put pokazalo da su liječnici pokazali da se neuronski krugovi uključeni u tešku depresiju mogu vratiti u zdravije stanje, što predstavlja potencijalno ogroman napredak u neurološkoj medicini.

"Ranije u psihijatriji nismo mogli raditi ovu vrstu personalizirane terapije", rekla je za vodeća istraživačica i klinička psihijatrica sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu Katherine Scangos. "Ovaj uspjeh sam po sebi nevjerojatan je napredak u našem znanju o funkciji mozga koja je u osnovi mentalnih bolesti."

Lijekovi ne djeluju na veliki postotak pacijenata s depresijom. Iako je neuralni implantat testiran samo na jednoj osobi, uspješno ispitivanje nagovještava da bi moglo biti dostupno više vrsta tretmana - čak i ako je ova vrsta invazivnog zahvata rezervirana samo za najekstremnije slučajeve.

"Kad sam prvi put primila stimulaciju, osjetila sam najintenzivniji osjećaj i moja depresija je na trenutak bila samo daleka noćna mora", rekla je Sarah novinarima.

Izvor: Neoscope

Možda će vas zanimati