Svemir i vrijeme

Rusija napušta Međunarodnu svemirsku postaju

L.B.

Rusija bi uskoro mogla potpuno napustiti Međunarodnu svemirsku postaju i fokusirati se na izgradnju vlastite svemirske postaje.

Iako ruski službenici još uvijek nisu potvrdili ove tvrdnje, zamjenik premijera Yuri Borisov najavio je kako će se uskoro odlučiti ima li smisla i dalje slati kozmonaute na MSP.

“Trebamo tehničku inspekciju na postaji kako bi izbjegli bilo kakve rizike u slučaju opasnosti. Na temelju ovih rezultata ćemo donijeti odluku i obavijestiti naše partnere.” rekao je.
Postojeća MSP kontinuirano je naseljena posljednjih 20 godina, no sada je već počela pokazivati znakove starenja. Sve su češće pukotine na prozorima i cijevima, te je potrebno i sve više popravaka.

U prosincu prošle godine Kongres SAD-a odlučio je da se rok trajanja MSP produži s 2014. na 2030. godinu, unatoč njenom derutnom stanju.

Vijest o napuštanju kozmonauta dolazi istovremeno s tvrdnjama ruskih medija kako Rusija već ima i nacrte za novu svemirsku postaju. No, detalji ovog projekta vrlo su oskudni, a neki stručnjaci nagađaju da bi on mogao koštati šest milijardi dolara.

“Sa svojim smo partnerima na MSP dogovorili rok za 2024. godinu. Nakon ovog perioda donijeti ćemo odluku s obzirom na tehničke uvjete na postaji, koji su u principu i premašili svoj rok trajanja, kao i naši planovi da uspostavimo novu generaciju nacionalne postaje”, stoji u objavi ruske svemirske agencije Roscosmos.

Rusija je ranije odbila ponude NASA-e da sudjeluje na razvoju male postaje koja bi kružila oko Mjeseca. Umjesto toga, rusi su se odlučili za partnerstvo s Kinom, te su u ožujku potpisali sporazum o izgradnji “Međunarodne znanstvene lunarne postaje”.

Izvor: Futurism

Možda će vas zanimati