Matematika, fizika, kemija

Eko uređaj za cjevovode detektira curenje vode čim se dogodi

L.B.

Istraživači sa Sveučilišta u Limericku razvili su jeftini, ekološki prihvatljiv senzor koji može otkriti oštećenja u cjevovodima i tako pridonijeti štednji vode. Ovaj senzor za otkrivanje oštećenja koristi visoko osjetljive, ekološki prihvatljive kristale koji generiraju električni signal kao odgovor na curenje.

Ovo je prva takva upotreba ovih bioloških kristala koja je našla primjenu u stvarnom svijetu, objasnila je dr. Sarah Guerin, istraživačica na Odjelu za fiziku u Bernal Institutu, koja razvija uređaje za aminokiselinske kristale.

"Senzor je izrađen od kristaliziranih aminokiselina koje su dovoljno osjetljive da otkriju curenje od samo 2 mm", rekla je dr. Guerin. "Računalne simulacije pokazuju da kristali generiraju električnu energiju kao odgovor na neku silu - poput deformacije ili vibracije - poznate kao piezoelektrični efekt.“

"Biomolekularni piezoelektrični materijali poput ovih nude jeftinu, netoksičnu i obnovljivu alternativu trenutnim komercijalnim piezoelektričnim uređajima, koji se oslanjaju na toksične teške elemente ili zahtijevaju tešku obradu", objasnila je.

Otkrivanje pukotina u cijevima za dovod tekućine presudno je za održivi pristup vodi, a tehnike zasnovane na vibracijama pokazale su se učinkovitima u ranom otkrivanju početka curenja. Trenutna komercijalna rješenja napajaju se na baterije ili su piezoelektrična, ali vrlo skupa. Osim toga, većina komercijalnih akcelerometara ima krutu strukturu, što ih čini neprikladnima za lijepljenje na zakrivljene cijevi, objasnila je Guerin.

S druge strane, njezin je senzor fleksibilan, jeftin i djeluje bolje od keramičkih ili polimernih koji su do sada bili korišteni u tu svrhu. Također, proizvodni proces za ovaj senzor prikladan je za masovnu proizvodnju.

"Ovo je prvi put da se takvi materijali primjenjuju za stvarne inženjerske probleme i da se bave jednim od temeljnih izazova našeg vremena - vodom", zaključio je dr. Favor Okosun iz UCD-a, na čijem je doktorskom kolegiju nastao ovaj senzor. Izvor: Science Direct

Možda će vas zanimati