Zdravlje i medicina

Zeleni čaj ima terapijski potencijal protiv COVID-19, zašto ga ne koristiti u medicini?

V.P.

Vrijeme je za čaj: više od 30 istraživačkih radova objavljenih između 2000. i 2022. potvrdilo je da kemijska komponenta koja se nalazi u zelenom čaju može pomoći u borbi protiv raznih vrsta koronavirusa, uključujući varijante COVID-19.

Tri znanstvenika, uključujući Manikarnu Dindu, znanstvenicu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji, saželi su zaključke u preglednom članku objavljenom u časopisu Phytomedicine Plus.

Cilj kolaborativnog izvješća bio je utrti put tranziciji čaja u antivirusne lijekove. Kemijski spoj koji se nalazi u zelenom čaju - epigalokatehin gelat ili skraćeno EGCG - mnogo godina je bio od interesa za medicinske znanstvenike. Interes je porastao.

"Snažno antivirusno djelovanje EGCG-a protiv infekcije SARS-CoV-2 u in vitro modelima (izvan živog organizma) potencira upotrebu EGCG-a u liječenju pacijenata s COVID-19", rekla je Dinda.

Međutim, zbog niske dostupnosti tog spoja cijelom tijelu, kao i slabe apsorpcije u crijevima te opsežne prerade u jetri, njegova je upotreba kao terapeutskog sredstva ograničena.

Znanstvenici vide veću ulogu za upotrebu EGCG-a u pripravcima za ispiranje usta i grla koji smanjuju količinu virusa u žlijezdama slinovnicama, te u preciznim lijekovima "ako je njegova bio raspoloživost u ljudskoj plazmi poboljšana lijekovima s najmanjom toksičnošću ili u nanoformulacijama," rekla je Dinda.

Izvor: MedicalXpress

Možda će vas zanimati