Zdravlje i medicina

U pripremi je izrada zrakoplova od ljudske kože

T.D.

Britanski stručnjaci razvijaju „kožu“ poput ljudske za zrakoplove kako bi oni lakše „osjetili“ svijet oko sebe i na vrijeme otkrili potencijalni kvar.

Revolucionarno otkriće

Riječ je o „pametnoj koži“ koju bi činili deseci tisuća mikrosenzora. Uz pomoć njih zrakoplov bi mogao „osjetiti“ brzinu, temperaturu, fizičko naprezanje i kretnje mnogo preciznije nego što to omogućuje sadašnja tehnologija.

Inženjeri smatraju da će se ovim otkrićem smanjiti potreba za redovitim pregledima na tlu te da će kvarovi biti otkriveni na vrijeme prije nego dođe do ikakvih većih problema. Time će se povećati učinkovitost održavanja zrakoplova, njegova dostupnost i sigurnost.

Senzori, koji su veličine zrna riže ili čak čestica prašine, imat će vlastiti izvor napajanja i u spoju s odgovarajućim softverom komunicirat će na isti način na koji ljudska koža šalje signale u mozak. Budući da su senzori jako sitni, stručnjaci razmišljaju da ih na zrakoplov nanesu prskanjem, poput boje.

„Ova kombinacija odašiljanja signala i analize tako dobivenih podataka bi za britansku industriju mogla biti revolucionarna“, smatra Lydia Hyde, idejni tvorac. „U budućnosti bismo mogli vidjeti izdržljive zrakoplove koji će moći odraditi složenije misije smanjujući potrebu za rutinskim provjerama održavanja.“

Izvor: DailyMail

Možda će vas zanimati