Zdravlje i medicina

Što nas je naučilo 20 godina istraživanja o kanabisu?

I.B.

U posljednjih 20 godina, uporaba rekreacijskog kanabisa porasla je strahovito, a uporaba kanabisa je postala uobičajena kao i uporaba duhana među adolescentima i mlađim odraslim osobama te je tako porastao i broj saznanja iz istraživanja. WHO-ov stručni savjetnik govori o ovisnosti i pregledima istraživanja o kanabisu od 1993. godine. Evo nekih ključnih zaključaka.

Nuspojave akutne uporabe kanabisa

Kanabis ne dovodi do fatalnog predoziranja.

Vožnja pod utjecajem kanabisa udvostručuje rizik od automobilske nesreće; ovaj se rizik dodatno povećava ako su korisnici i pod utjecajem alkohola.

Uporaba kanabisa za vrijeme trudnoće blago smanjuje težinu djeteta pri rođenju. 

Nuspojave kronične uporabe kanabisa

Osobe koje redovito uzimaju kanabis mogu razviti ovisnički sindrom; rizik je kod svih osoba koje uzimaju kanabis 1:10 te 1:6 među onima koji počnu u adolescenciji.

Osobe koje redovito uzimaju kanabis udvostručuju rizik od doživljavanja psihotične simptome i poremećaj, posebice ako imaju povijest psihotičnih poremećaja ili ih imaju njihove obitelje te ako započnu s konzumacijom kanabisa u srednjim tinejdžerskim godinama.

Redoviti odrasli konzumenti kanabisa imaju niža obrazovna postignuća od osoba koje ne konzumiraju kanabis, ali nije sigurno je li je ta veza kauzalna.

Adolescenti koji redovito konzumiraju kanabis su skloniji korištenju drugih zabranjenih droga, ali nije sigurno je li je ta veza kauzalna.

Redovita uporaba kanabisa koja počinje u adolescenciji i nastavlja se dalje, stvara intelektualno oštećenje, ali su nejasni mehanizmi i povratnost oštećenja.

Dizanje utega poboljšava pamćenje

Redovita uporaba kanabisa u adolescenciji otprilike udvostručuje rizik od dijagnoze shizofrenije ili pojavljivanje psihotičkih simptoma u odrasloj dobi.

Redoviti pušači kanabisa su izloženi većem riziku od razvoja kroničnog bronhitisa.

Pušenje kanabisa kod osoba  u srednjoj dobi vjerojatno povećava rizik od infarkta miokarda. 

Izvor: Wiley

Možda će vas zanimati