Zdravlje i medicina

Hoće li omikron ubiti Božić?

N.B.

Dvije konkurentske sile odredit će omikronov utjecaj na naciju u sljedećih nekoliko tjedana. Moć booster injekcija za zaštitu od COVID-19 u posljednjem trenutku bit će u suprotnosti sa sposobnošću nove varijante da izbjegne postojeći imunitet, a ishod će odlučiti hoće li naša blagdanska sezona biti prigušena ili jadna.

Ako se dovoljno ruku ubode dodatnim cjepivima, dok se pokaže da omikron ima slabe sposobnosti izbjegavanja imuniteta, postoji nada da će bolnički slučajevi biti obuzdani. Oštra ograničenja u novoj godini – uključujući mogućnost zatvaranja – mogla bi se izbjeći. Ali ako se utvrdi da omikron prilično lako izbjegava postojeći imunitet, dok booster kampanje pružaju lošu ukupnu zaštitu, tada se zemlja suočava s vrlo mračnom zimom sa strogim ograničenjima.

Prema studiji znanstvenika na London School of Hygiene & Tropical Medicine, prvi scenarij – loš omikronov bijeg od imuniteta uz učinkovitu zaštitu od cjepiva – pokrenuo bi val infekcije koji bi mogao dovesti do 175.000 hospitalizacija i 24.700 smrtnih slučajeva krajem travnja. Zatvaranje nekih zabavnih sadržaja i ograničenja gostoprimstva u zatvorenom bi bili dovoljni za kontrolu broja slučajeva.

Nasuprot tome, najpesimističniji scenarij – visok imunološki bijeg od cjepiva i niska učinkovitost boostera – doveo bi do 74.800 smrtnih slučajeva dok bi bilo 492.000 primljenih u bolnice, što je dvostruko veći broj od vrhunca u siječnju 2021. Onda bi se morala razmotriti daleko stroža ograničenja, uključujući zaključavanja.

"Ovi rezultati sugeriraju da omikron ima potencijal izazvati značajan porast slučajeva, prijema u bolnice i smrti u populacijama s visokom razinom imuniteta, uključujući Englesku", navodi tim u svom radu, koji još nije recenziran. Nicholas Davies, suvoditelj studijskog tima, opisao je omikronovu prijetnju Velikoj Britaniji kao "zabrinjavajuću".

Predočeni ovakvim dokazima, mnogi znanstvenici upozorili su da sada treba poduzeti hitne mjere za suzbijanje infekcija dok se kampanje za pojačavanje ubrzavaju i daje vrijeme da stupe na snagu. "Slučajevi se udvostručuju svaka dva do tri dana što znači da postoji stvarni rizik da će krivulja postati vrlo strma oko Božića i Nove godine", rekao je stručnjak za cjepivo Peter English.


"To znači da bi se mjere panike mogle uvesti u zadnji čas i poremetiti svečane planove ljudi. Također sam očajnički tužan zbog svojih kolega u kliničkoj praksi koji se suočavaju sa siječnjem koji će biti gori od svega što smo do sada vidjeli."

Međutim, epidemiolog i profesor Mark Woolhouse sa Sveučilišta Edinburgh savjetovao je oprez. "Intervencije zaključavanja kupuju vrijeme, to je istina, ali nanose i širu štetu. Druge, održivije mjere – kao što je šira upotreba samotestiranja – mogu se pokazati održivijima."

Ključna točka u poduzimanju strogih intervencija nije bila spriječiti populaciju da dobije COVID, već izbjeći da ga istovremeno dobije previše ljudi, dodao je. "Ne očekujem da ću preživjeti, a da ne dobijem COVID jednom ili dvaput u budućnosti – a to se odnosi i na ostatak populacije. Individualni rizici se nisu promijenili. Problem je u tome što izgleda kao da će se jako puno nas susresti s tim u sljedećih nekoliko tjedana."

Drugi znanstvenici rekli su da su malo optimističniji. Virolog, profesor Ian Jones, sa Sveučilišta Reading, rekao je da najmračniji scenariji nisu uzeli u obzir dostupnost novih antivirusnih lijekova za koje se pokazalo da smanjuju učinak virusa ako se daju ubrzo nakon infekcije. "Ako se uzme u obzir ova bolja klinička slika, veza između infekcije i teške bolesti možda neće biti tako visoka kao što se ovdje pretpostavlja, a ishod neće biti tako alarmantan."

Ovu je tvrdnju podržao profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, koji je rekao da postoje dokazi da je omikron povezan s manje teškom bolešću i da su modeli precijenili prijeme u bolnicu, vjerojatno znatno. "Sumnjam da ovi modeli precjenjuju rizik od hospitalizacije i smrti, a najgori scenariji vjerojatno neće biti vidljivi."

Ako se pokaže da su opasnosti od omikrona pretjerane, izgledi za daljnje varijante koje narušavaju društvo ne mogu se zanemariti, rekao je globalni zdravstveni istraživač Michael Head sa Sveučilišta Southampton, koji je optužio bogate zemlje, uključujući Veliku Britaniju, da gomilaju cjepiva umjesto da ih šalju državama sa slabije razvijenim zdravstvenim uslugama.

"Ne znamo koliko često se ovaj koronavirus može mijenjati i pojaviti s novim izgledom, ali rizici pojave novih varijanti veći su u nedovoljno cijepljenim populacijama. Koronavirus nije završio s nama."

Izvor: Guardian

Možda će vas zanimati