Um i mozak

Vitamini mogu povećati energiju i poboljšati raspoloženje

Irena Mrnjavac

Dodaci prehrani s vitaminima i mineralima mogu povećati mentalnu energiju i raspoloženje ne samo zdravim odraslim ljudima nego i onima koji su skloni anksioznosti i depresiji, kako je rečeno na godišnjem sastanku i izložbi hrane na Institutu za tehnologe hrane (IFT).

Profesorica Bonnie Kaplan, s Medicinskog fakulteta u Calgaryu, Alberti, u Kanadi, je rekla kako vitaminski i mineralni dodaci prehrani mogu biti alternativa za sve više lijekova koji olakšavaju simptome anksioznosti i depresije. Dodaci također mogu dati mentalnu energiju potrebnu za rješavanje stresa, poboljšavanje raspoloženja i manje umora.

U nizu studija koje su nedavno provedene u Kanadi, profesorica Kapplan je otkrila da je u 97 odraslih, koji su vodili trodnevne bilješke o prehrani a kojima su dijagnosticirani poremećaji ponašanja, unos veće količine vitamina i minerala uzajamno povezan sa sveukupno boljim mentalnim funkcioniranjem.

Drugi vitamini za koje se zna da poboljšavaju raspoloženje su vitamini B i vitamin D, kao i ginko biloba i Omega 3, kako je rekla C.J. Geiger.

U svom je istraživanju Geiger otkrila da većina odraslih za sebe kaže da sredinom jutra imaju najviše energije, a poslijepodne, iza ručka energija im se polako spušta te ponovno raste kasno poslijepodne, i ponovno se spušta prije odlaska u krevet. Ipak, ti usponi i padovi varirali su kod osoba različitih spolova i godina, te kod osoba koje žive u različitim klimama.

Mnogi odrasli konzumiraju kavu, gazirana pića, čokoladu i slatkiše, kao i energetska pića, energetske pločice i žvakaće gume s visokim udjelom šećera kako bi održali istu energiju cijeli dan. Otkrila je kako drugi odrasli jedu češće, ali manje obroke, kako bi održali energiju, a nađu vremena i za odmor i vježbu.

Izvor: Institute of Food Technologists

Možda će vas zanimati