Um i mozak

Riješite arahnofobiju pomoću ove tehnike

Nika Beluhan

Istraživači su otkrili da izlaganje ljudi s fobijama njihovom strahu - na primjer paucima za one koji imaju arahnofobiju - u točno vrijeme otkucaja njihovog srca, dovodi do smanjenja ozbiljnosti fobije.

Hugo Critchley, s Katedre za psihijatriju na Medicinskoj školi Brighton i glavni istraživač, rekao je: "Mnogi od nas imaju fobije ove ili one vrste - to mogu biti pauci, klaunovi ili čak vrsta hrane. Liječenje obično uključuje izlaganje osobe strahu, ali to može potrajati. Naš rad pokazuje da način na koji reagiramo na svoje strahove može ovisiti o tome hoćemo li ih vidjeti u trenutku kad nam srce kuca ili između otkucaja srca. Moglo bi se reći da smo udaljeni samo otkucaj srca od pomaganja ljudima da pobijede svoje fobije."

Kod fobija, nerazmjerno intenzivna, onesposobljavajuća tjeskoba inducirana je specifičnim situacijama ili okidačima. Liječenje je često dugotrajno i uključuje postupno izlaganje podražajima koji izazivaju strah, ali je posljednjih godina postiglo određeni napredak korištenjem kompjuterizirane terapije. Ovo novo istraživanje pokazuje da se fobije mogu učinkovitije liječiti povezivanjem kompjuterizirane terapije s vlastitim srčanim ritmovima pacijenata.


Istraživači s BSMS-a ranije su otkrili kako signali tjelesnog uzbuđenja koji se javljaju sa svakim pojedinačnim otkucajem srca mogu promijeniti emocionalni utjecaj potencijalnih prijetnji, na primjer, kada se dožive tijekom otkucaja srca, mogu se činiti jačima. U ovom kliničkom ispitivanju, kompjuterizirana terapija izloženosti fobiji od pauka kombinirana je s online mjerenjima otkucaja srca.

Za jednu skupinu pacijenata, slike pauka prikazane su na vrijeme s otkucajima srca (tijekom signaliziranja srčanog uzbuđenja), dok su za drugu skupinu pacijenata slike pauka prikazane između otkucaja srca. Treća kontrolna skupina nasumično je vidjela pauke u terapijskim sesijama.

Iako je među svim pacijentima došlo do određenog poboljšanja, kao što biste očekivali u terapiji izloženosti, oni pojedinci koji su bili izloženi paucima na vrijeme s vlastitim otkucajima srca pokazali su veće smanjenje straha od pauka, razine tjeskobe i njihove fiziološke reakcije na pauke.

Pokazalo se i da ova poboljšanja ovise o razlikama u tome koliko dobro pojedini pacijent može točno osjetiti otkucaje vlastitog srca u prsima, što sugerira daljnji način prilagođavanja tretmana za dobrobit svakog pacijenta.

Izvor: EurekAlert!

Možda će vas zanimati