Tehnologija i energija

Yahoo novom uslugom lozinke planira poslati u prošlost

M.P.

Sljedeći je korak Yahooa u pogledu sigurnosti lozinki potpuno ih ukloniti.

Tvrtka je najavila da će od četvrtka korisnici aplikacije Yahoo Mail na iPhone telefonima i androidima imati pristup novoj usluzi Yahoo Account Key koja umjesto klasičnih lozinki upotrebljava pametne telefone kako bi provjerila identitet.

Evo kako funkcionira: kad korisnici koji se prijave na Account Key pokušaju pristupiti aplikaciji Yahoo Mail više neće morati unositi lozinku. Umjesto toga usluga Account Key poslat će poruku pametnom telefonu spojenom na taj račun.

Klikom na da ili ne korisnici mogu navesti da je to legitiman pokušaj pristupa računu ili zabraniti neovlašteni pristup.

Ako korisnici izgube pametni telefon ili im ga ukradu, mogu potvrditi identitet putem e-pošte ili SMS-a koji pošalju na druge račune i brojeve.

U objavi na blogu na Tumblr stranici Yahooa Dylan Casey, potpredsjednik upravljanja proizvodima, rekao je kako je Account Key sigurniji od klasične zaštite lozinkama jer nikome ne dopušta prijavu za pristup računu bez verifikacije koju omogućuje Account Key.

Satnam Narang, voditelj sigurnosti u Symantecu, nazvao je taj pristup „korakom ispred lozinke“, ali rekao je kako mu i dalje nedostaje zlatni standard poznat kao dvofaktorska autentifikacija koja zahtjeva od korisnika da potvrde svoj identitet s dvjema različitim informacijama.

Također je rekao kako sumnja da će većina korisnika tako jednostavno napustiti lozinke te je podupro svekoliko prihvaćanje alata za upravljanje lozinkom dok ih nova metoda verifikacije potpuno ne zamijeni.

„Mislim da će lozinke još neko vrijeme biti prisutne jer smatram da nas neće napustiti toliko brzo koliko bismo mi to željeli. Toliko su ukorijenjene u svemu što činimo, od bankarenja do upotrebe e-pošte i kupovine“, rekao je Narang.

Osim verifikacije s pomoću aplikacije Account Key rukovoditelji Yahooa najavili su obnovljenu verziju Yahoo Maila koja će omogućiti korisnicima da se spoje na Outlook, Hotmail i AOL račune e-pošte, da upravljaju njima i pretražuju ih dok su prijavljeni na svoj Yahoo račun.

Novi se Mail također spaja na Twitter, LinkedIn i Facebook za dodavanje fotografija i izradu „kontaktnih kartica“ putem e-pošte, telefona i informacija o kontaktima s društvenih medija.

Izvor: NewsDaily

Možda će vas zanimati