Tehnologija i energija

Ova aplikacija pomaže ljudima jesti 5 obroka voća i povrća dnevno

V.P.

Nova aplikacija razvijena je kako bi pomogla ljudima postići preporučeni cilj, prehrana voćem i povrćem u pet obroka dnevno.

Korisnicima govori jedu li odgovarajuće veličine porcija i pravu hranu, kako bi zadovoljili preporučene smjernice zdravstvenih ustanova u UK-u.

Prethodne studije sa Sveučilišta Bournemouth otkrile su da, iako je većina odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu svjesna poruke pet obroka dnevno, imaju slabo razumijevanje kako do njih doći.

"Gotovo svi znaju da bi trebali jesti pet porcija dnevno", rekla je Katherine Appleton, profesorica psihologije na Sveučilištu Bournemouth, koja je vodila studije i razvoj nove aplikacije. “Ali kad smo pogledali malo bolje, bilo je jasno da puno ljudi nije znalo što se računa u cilj, nisu znali što je veličina obroka te mnogi nisu shvatili da moraju jesti pet različitih stvari.

“Naša su istraživanja također pokazala da je niže znanje povezano s manjom konzumacijom voća i povrća”, dodala je.

Brojke javnog zdravstva Engleske pokazuju da samo trećina odraslih i 12 posto djece od jedanaest do osamnaest godina jede preporučenu količinu.

Besplatna aplikacija SMART-5-A-DAY posebno je stvorena kako bi pomogla ljudima razumjeti veličinu porcija te da vide kako količine voća i povrća koje jedu doprinose njihovom dnevnom cilju. Korisnici odabiru voće ili povrće koje su upravo pojeli, a zatim se od njih traži da unesu količinu pojedenog. Aplikacija će ih tada informirati je li ta količina puni ili djelomični obrok i koliko bi još bilo potrebno da se dostigne puni obrok. Također, aplikacija daje uvid u trenutni napredak korisnika prema cilju od pet obroka dnevno.

„Ono što je jedinstveno kod ove aplikacije je to što, osim praćenja dnevnog unosa voća i povrća, uči ljude o veličini porcije, tako da dođu do točke u kojoj sami znaju što trebaju jesti. Mislimo da će ovo biti učinkovit alat za dugoročno poboljšanje ljudske prehrane, a ne samo za kratko razdoblje u kojem koriste aplikaciju,” rekao je profesor Appleton.

Recenzirana studija ranije verzije prototipa otkrila je da ima neke prednosti za prehrambene navike korisnika i njihovo razumijevanje onoga što je potrebno za postizanje dnevnog preporučenog unosa.

Objavljena verzija uključuje nekoliko ažuriranja temeljem povratnih informacija dobivenih nakon ispitivanja prototipa, za koje se istraživači nadaju da će dovesti do većih promjena u prehrambenom ponašanju među korisnicima.

Izvor: Bournemouth University

Možda će vas zanimati