Tehnologija i energija

Kako se umjetna inteligencija koristiti u prepoznavanju srčanoga udara

L.B.

Američka Nacionalna zdravstvena služba (NHS) počela je koristiti umjetnu inteligenciju kako bi pacijente liječila od srčanih udara i godinama prije nego što oni nastupe.

CaRi-Heart analiza koja radi na principu umjetne inteligencije može detektirati manje probleme koji obično na rutinskim pretragama prolaze ispod radara. Tako može prepoznati upale i ozlijede na površini krvnih žila koje se nalaze oko srca.

Ovaj alat za sada koristi 15 bolnica diljem SAD-a, a NHS se nada da bi godišnje tako mogli spasiti i do 350,000 pacijenata.

Trenutno jedan od tri pacijenata koji se podvrgavaju klasičnom CAT skenu, nakon što se požale na bol u prsima, kući odlaze bez dijagnoze. No, pokazalo se da kroz period od jednog desetljeća barem jedan u pet takvih pacijenata doživi srčani udar.

S druge strane, kada su se takvi pacijenti podvrgli CaRi-Heat monitoru, svi su bili svrstani u visoko rizičnu skupina za razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

“Ono što je odlično kod ove tehnologije, osim što će spasiti mnoge živote, jest njezina jednostavnost. CaRi analiza može se izvoditi na bilo kojem Cat skenu, što znači na bolnice ne trebaju novu opremu, niti pacijenti novi test”, zaključio je dr. Dr Cheerag Shirodaria, jedan od suradnika na projektu.

Izvor: BBC

Možda će vas zanimati