Tehnologija i energija

Dron defibrilator spasio čovjeka koji je imao srčani udar

Nika Beluhan

Dronovi nisu samo za policajce ili špijuniranje simulacija Marsa. Također se mogu koristiti za spašavanje života. Tako je barem bio slučaj sa Šveđaninom koji je preživio srčani udar zahvaljujući brzim akcijama nekoliko dobrih Samaritanaca i dronom hitne medicinske pomoći, navodi se u priopćenju proizvođača dronova Everdronea.

Muškarac je u prosincu čistio snijeg ispred svoje kuće kada je doživio srčani udar. Srećom, liječnik po imenu Mustafa Ali prolazio je pored njega kada je vidio da se muškarac srušio na prilaznom putu. Liječnik je počeo raditi CPR i zamolio je slučajnog prolaznika da pozove hitnu pomoć.

"Samo nekoliko minuta kasnije, vidio sam da mi nešto leti iznad glave", prisjetio se Ali u priopćenju. "Bio je to dron s defibrilatorom!"

Dron je kreirao i njime upravlja Everdrone kao dio svoje Službe hitne medicinske dostave iz zraka. Radeći u suradnji s lokalnim medicinskim službenicima, tvrtka je uspjela Aliju isporučiti defibrilator za nekoliko minuta. U konačnici, liječnik ga je uspio iskoristiti da spasi život 71-godišnjaku.

"Ne mogu riječima opisati koliko sam zahvalan ovoj novoj tehnologiji i brzoj isporuci defibrilatora", rekao je pacijent u priopćenju. "Da nije bilo drona, vjerojatno ne bih bio ovdje."
Trenutno se usluga nudi samo u Švedskoj i trenutno može doseći otprilike 200.000 stanovnika. Međutim, Everdrone kaže da planira proširiti uslugu na više lokacija u Europi ove godine.

Izvor: The Byte

Možda će vas zanimati