Biljke i životinje

40 posto djece misli da su hrenovke i slanina biljke

N.B.

Novo istraživanje pokazalo je da značajan postotak djece u dobi od 4 do 7 godina iz Sjedinjenih Država vjeruje da hrenovke, hamburgeri i slanina potječu od biljaka. Tim psihologa zamolio je djecu da kategoriziraju niz namirnica, uključujući sir, pomfrit, slaninu, kokice, škampe, bademe i jaja. Odgovori su izazvali brojna iznenađenja, uključujući da 47 posto od 176 sudionika vjeruje da pomfrit dolazi od životinja.

Sir je obično pogrešno identificiran kao biljni, a 44 posto njih je pogrešno identificiralo njegovo podrijetlo. Njih 41 posto vjeruje da slanina dolazi iz biljke, a 40 posto ih je reklo isto za hrenovke. Čak su i pileći medaljoni, koji u svom imenu slavno imaju piletinu, pogrešno identificirani da dolaze iz biljaka u 38 posto slučajeva.

"Kokice i bademi su također često pogrešno klasificirani kao životinjski, svaki od strane više od 30% djece", piše tim u svom izvješću.

Osim što je procjenjivao dječje znanje o podrijetlu hrane, tim je pogledao za koje životinje i biljke djeca misle da se mogu, a koje ne mogu jesti. Čini se da postoji velika zbrka oko toga što je, a što nije jestivo, pri čemu većina vjeruje da su krave (77 posto), svinje (73 posto) i piletina (65 posto) nejestive. Pijesak se smatra jestivim za 1 posto, pet puta manje od količine djece koja su vjerovala da je mačka vrsta hrane.

Studija pokazuje da postoji mnogo zabluda oko hrane u ovoj ranoj dobi – ali tim vjeruje da bi to mogla biti prilika.

"Većina djece u SAD-u jede životinjske proizvode, ali za razliku od odraslih koji su izgradili arsenal strategija da opravdaju konzumaciju životinja, čini se da djeca naivno jedu meso", napisao je tim u svojoj raspravi. "Trenutna studija sugerira da djeca jedu meso nesvjesno, a možda i kršeći predrasude prema životinjama kao izvoru hrane. Djetinjstvo stoga može predstavljati jedinstvenu priliku tijekom koje se doživotna biljna prehrana može lakše uspostaviti nego kasnije u život."

Tim vjeruje da bi dio lošeg znanja mogao biti posljedica toga što roditelji prešućuju odakle dolazi meso, vjerujući da je to previše jezivo da bi djeca učila u tako mladoj dobi.


"Umjesto da se suoče s neugodnošću kuhanja nekoliko opcija obroka ili se suoče s emocijama koje bi mogle doći s otkrićem da je slanina na tanjuru njihovog djeteta nekoć bila živa svinja koja diše, neki roditelji umjesto toga potpuno zaobilaze istinu kroz nejasnu terminologiju koja može biti trajna utječe na prehrambene navike djece."

Biti otvoreniji o izvoru hrane i pružanjem više alternativa za meso, tim vjeruje da djeca mogu prirodno gravitirati biljnoj hrani. "Na razini obitelji, klimatski aktivizam mladih može početi za stolom za večerom", piše tim.

"Suzdržavajući se od jedenja hrane koja krši njihova uvjerenja o dobrobiti životinja, djeca bi se također ponašala na način koji je u skladu s njihovim moralnim stajalištima o okolišu. Osim smanjenja vlastitog ugljičnog otiska, načelno ponašanje djece u prehrani može također utjecati na roditelje."

Izvor: Journal of Environmental Psychology

Možda će vas zanimati