Zdravlje i medicina

Uzimati statine ili ne?

Tena Družić

Snižavanje visokog kolesterola statinima je velik napredak u liječenju srčanih bolesti i takvo liječenje je uobičajeno kod pacijenata s poviješću srčanih i moždanih udara. Međutim, kod pacijenata koji imaju povišeni kolesterol, ali još uvijek nisu srčani bolesnici, izbor liječenja statinima može biti zeznut.

Zbog toga su kardiolozi istraživačkog centra Johns Hopkins korisnim savjetima pokušali pomoći liječnicima da pomognu svojim pacijentima u donošenju prave odluke.

U radu objavljenom 30. ožujka u časopisu Journal of the American College of Cardiology ujedinili su opće liječničko znanje s ranije objavljenim istraživanjem o prednostima i mogućim nedostacima dugotrajnog uzimanja statina.

Srčane bolesti - glavni uzrok smrti

„Budući da su bolesti srca najčešći uzrok smrti kod Amerikanaca, odluka o uzimanju ili ne uzimanju statina je najvažnija odluka koju pacijenti i njihovi liječnici moraju donijeti“, smatra vodeći autor istraživanja dr. Seth Martin. „Naše izvješće nudi konkretne smjernice liječnicima kako da što bolje pomognu pacijentima u donošenju odluke otklanjajući im svaku nesigurnost i frustracije.“

Među srčanim bolestima najčešća je aterosklerotska bolest srca, koja se razvija postepeno kad se u krvnim žilama nakuplja masnoća koja ih sužava i čini krutima, onemogućavajući da krv bogata kisikom dođe do srca i mozga. Statini djeluju tako da smanjuju količinu kolesterola u krvi i zaustavljaju ili barem usporavaju stvaranje opasnih masnih naslaga.

Uzimanje statina, iako rijetko, ima nuspojave

Ipak, rijetko se može dogoditi da uzimanje statina pokrene neke druge ozbiljne bolesti poput dijabetesa ili oštećenja mišića. Međutim te nuspojave su rijetke i, u usporedbi s velikim rizikom od srčanog i moždanog udara, zanemarive.

Ravnoteža rizika i prednosti i odluka o preventivnom uzimanju statina je puno kompliciranija kod pacijenata koji imaju povišen kolesterol, ali se ne može sa sigurnošću reći da će doživjeti srčani ili moždani udar.

Zbog toga stručnjaci savjetuju da se kod takvih pacijenata, uz neke druge varijable, uzme u obzir vjerojatnost da će u sljedećih 10 godina doživjeti udar. Ako je ta vjerojatnost 7,5 % i više, trebala bi se razmotriti preventivna terapija, uzimajući u obzir znanstvene dokaze, kliničku prosudbu i želje bolesnika.

Donošenje pravilne odluke, kažu stručnjaci, ovisi o jasnom liječničkom objašnjenju i pacijentovom ispravnom razumijevanju prednosti i mana uzimanja statina.

„Jednostavno je: moramo paziti da ne liječimo bolest već osobu s bolešću i, u ovom slučaju, osobu koja ima povećan rizik od bolesti“, kaže dr. Martin.

Izvor: HopkinsMed

Možda će vas zanimati