Zdravlje i medicina

Otkriveno što pomaže kod tretiranja dugoročnih posljedica koronavirusa

A.I.

Kako pandemija i dalje bukti, sve veći broj ljudi dolazi do nesretne spoznaje da njihovi simptomi koronavirusa ne nestaju nakon očekivanog vremena, odnosno nakon što se od virusa "oporave".

Dugotrajne COVID-19 posljedice mogu trajati tjednima ili čak mjesecima. Između 10 i 30 posto oporavljenih od koronavirusa osjećaju dugoročne posljedice uključujući trajni umor, moždanu maglu i simptome slične gripi, kaže Popular Science. Dovoljno je otvoriti grupu na Facebooku (Iskustva COVID-19 pozitivnih) kako bi se i sami uvjerili u ove posljedice. No nova studija sa Sveučilišta u Bristolu i britanske Nacionalne zdravstvene službe pokazuje da možda baš cijepljenje može moći pomoći.

Uzimanje cjepiva Pfizer ili Oxford-AstraZeneca ne samo da je spriječilo da se ovi simptomi dugotrajnog izvlačenja ne pogoršavaju s vremenom, već se činilo da su cjepiva poslužila i kao tretman koji je zapravo smanjio simptome, prema maloj preliminarnoj studiji objavljenoj online u ponedjeljak.

"Jasno je da su bilo koji znakovi poboljšanja u dobrobiti osoba s dugim COVID-om dobra vijest i kao takva ova studija pruža određenu nadu za one koji pate", rekla je psihologinja sa Sveučilišta Coventry i stručnjak za dugotrajne prevoze Frances Simpson za The Independent.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni što uzrokuje simptome dugotrajnog virusa, ali to može biti povezano s malim, dugotrajnim infekcijama koje kao da se provlače ispod radara imunološkoga sustava ili na drugi način izbjegavaju iskorjenjivanje. U tom pogledu ima smisla da bi cjepivo pomoglo da se stvari poboljšaju jer ono ponovo malo potakne imunološki sustav.

"Cjepiva će generirati dobre odgovore antitijela i T-stanica", rekao je imunolog s Yalea Akiko Iwasaki za The Washington Post. "Već se pokazalo da značajno smanjuju infekciju, i simptomatsku i asimptomatsku."

Međutim, sama studija bila je prilično ograničena. Budući da je uzorak bio od samo nekoliko desetaka pacijenata na daljinskom prijevozu i još uvijek nije objavljen u akademskom časopisu, prerano je da se sa sigurnošću kaže koliko cjepivo može pomoći kod ovih trajnih simptoma. Ali obećavajuće je vidjeti da će možda doći do predaha za one ljude čije infekcije COVID-19 jednostavno ne prolaze.

Izvor: Futurism.com

Možda će vas zanimati