Zdravlje i medicina

Ljuti čili bi mogao liječiti pretilost

Ivana Bjelica

Istraživači sa Sveučilišta Adelaide otkrili su da dijeta s visokim udjelom masti može narušiti važne receptore locirane u želucu koji signaliziraju sitost.

Objavljeno 18. kolovoza ove godine u časopisu PLOS ONE, istraživači sa sveučilišnog Centra za prehranu i gastrointestitalne bolesti (pri South Australian Health and Medical Research Insitutute) istraživali su u svojim laboratorijskim studijama povezanost između receptora ljute čili paprike (TRPV1) u želucu i osjećaja sitosti.

''Želudac se rasteže kada je pun što aktivira živce u želucu govoreći tijelu da je dobilo dovoljno hrane. Došli smo do saznanja da je ta regulacija aktivirana kroz ljute čili paprike ili TRPV1 receptore'', izjavila je profesorica Amanda Page, istraživačica Škole medicine sa Sveučilišta Adelaide i glavi autor ovog rada.

''Poznato je iz prijašnjih istraživanja da kapsaicin, koji se nalazi u ljutom čiliju, smanjuje dovod hrane u ljudima. Ono što smo mi otkrili je da izbacivanje TRPV1 receptora prigušuje reakciju gastritičkih živaca da se rastegnu što rezultira zakašnjelim osjećajem sitosti i konzumiranjem dodatne hrane. Zbog toga, dio efekta kapsaicina u dovodu hrane može biti posredovan kroz želudac.''

''Također smo otkrili kako TRPV1 receptori mogu biti poremećeni u dijeti s visokim udjelom masti što izaziva pretilost'', objašnjava Page.

Doktor Stephen Kentish kaže kako će ova otkrića biti važan izvor informiranja za daljnja istraživanja i razvoj novih terapija. ''Uzbudljivo je da sada znamo više o kretanju TRPV1 receptora i da konzumiranje kapsaicina može biti u mogućnosti spriječiti prejedanje kroz akciju na živce u želucu'', kaže doktor Kentish iz Nacionalnog zdravstvenog i medicinskog istraživačkog vijeća (NHMRC).

''Sljedeća faza istraživanja uključivat će istraživanje mehanizama iza aktivacije TRPV1 receptora s ciljem razvoja točnije terapije. Također ćemo nastaviti raditi na otkrivanju zašto dijeta s visokim udjelom masti utječe na osjetljivost TRPV1 receptora i istražiti možemo li ponišiti štetu'', izjavio je Kentish.

Izvor: University of Adelaide

Možda će vas zanimati