Svemir i vrijeme

Uspješno okončana testna misija svemirske letjelice LightSail

A.H.

Priča o solarnom jedru dobila je svoj nastavak kad je inženjer Jerome Wright iz Battelle Memorial Institute dobio je zadatak od NASA-e da istraži kakav bi raketni sustav bio potreban za lansiranje solarnog jedra u svemir. On je analizu odveo korak dalje i počeo razvijati niz potencijalnih misija solarnog jedra do drugih planeta. U tom procesu Wright je otkrio životnu priliku, putanju koja bi mogla poslati solarno jedro na susret s Halleyevom kometom, koji se vraćao 1986. Isti komet koji je potaknuo ideju o solarnom jedrenju mogao bi biti prva destinacija tehnologije. NASA je bila zainteresirana za ideju. Za razliku od kemijskih raketa koje pružaju moćno, ali kratko ubrzanje, solarno jedro ubrzava polagano, ali kontinuirano te na kraju postiže mnogo veće brzine. Ovisno o kutu jedara, svjetlost može biti korištena i za povećanje i za smanjenje orbitalne brzine. Tim je razmatrao dva dizajna. Prvi je bio kvadratni, veličine 800 metara sa svake strane. Svaki krak imao je malo pomično solarno jedro koje je omogućavalo manevriranje letjelicom u sredini. Dizajn je bio jednostavan i elegantan, ali tim je bio zabrinut zbog manjka krutosti koje je moglo dovesti do neželjenog gibanja letjelice.

Drugi dizajn bio je nazvan heliogyro i nalikovao je dvama stropnim ventilatorima postavljenim jedan na drugoga. Svaki ventilator imao je šest oštrica te se je vrtio davajući jedrima veću stabilnost, ali budući da je taj dizajn morao imati istu površinu jedara kao i onaj kvadratni svaka oštrica trebala je biti dulja od 6 kilometara. Unatoč tome dizajn heliogyroa bio je odabran. Izazov pakiranja i otvaranja tako velike strukture u svemiru bio je izniman, sve do pojave plana za izgradnju Space shuttlea u 1973. Ali, iako je Space shuttle omogućavao slanje velikih tereta u svemir cijena njegova razvoja je rasla i trošila veliki dio NASA-ina proračuna. To se poklopilo sa završetkom zlatnog doba svemirskog istraživanja u 1970-a, s misijama poput Pioneers, Voyagera i Vikinga. Od 1978. do 1990. Kongres i Bijela kuća nisu odobrili niti jednu novu međuplanetarnu misiju. Na kraju, niti Space Shuttle, niti preambiciozni dizajn heliogyroa nisu bili spremni u trenutku kad je misija prema Halleyevom kometu trebala biti lansirana.

Planetary society

Carl Sagan, Bruce Murray i Louis Friedman osnovali su Planetary society 1980. kako bi podigli svijest i interes javnosti o istraživanu planeta, do tada velikom vladinom projektu koji je bio u opasnosti da bude zaustavljen. Sagan i Murray također su bili i entuzijasti ideje solarnog jedra. Prva letjelica udruge Planetary society sa solarnim jedrom - Cosmos 1 lansirana je s ruske nuklearne podmornice u lipnju 2005., međutim raketa je zakazala i Cosmos 1 nikada nije došao do orbite. Nakon tog neuspjeha u Planetary society odlučili su se za novi dizajn, inspiriran otkazanim NASA-im projektom - Nanosailom, malenom, laganom letjelicom što ju je činilo praktičnim i jeftinim rješenjem.

Dizajn solarnog jedra je bio prvi potpuno funkcionalni primjerak CubeSat satelita, veličine stranice samo 10 centimetara s kontrolom visine, radijem, kamerama, solarnim i baterijskim pogonom te kompjuterom za komande, kontrolu i procesuiranje podataka. Nakon još jednog neuspješnog lansiranja, ovaj put zbog greške u raketi Falcon 1 u kolovozu 2008., Nanosail-D2 uspješno je dosegao orbitu 2009. Nakon toga Planetary society objavio planove za izgradnju LightSail-1, veće verzije CubeSat formata satelita zapremnine 3 litre i površinom jedara od 32 četvorna metra koji će biti lansiran u orbitu na visini od 800 kilometara raketom Falcon heavy kompanije Space X. Preliminarni test tehnologije, Light Sail-A lansiran je iz Cape Canaverala u svibnju 2015. i uspješno završio misiju nakon razvijanja jedara i desetodnevnog boravaka u svemiru.

Ako misija LightSail1 planirana za 2016-u bude uspješna u planu su dvije još ambicioznije misije: LightSail2 i LightSail3 koji će doputovati do Lagrangian točke 1 i od tamo detektirati Sunčeve oluje. U ovom trenutku traje Kickstarter kampanja u kojoj se prikupljaju sredstva za lansiranje LightSaila 1 u 2016.

Izvor: Planetary.org

Učitaj još...

Možda će vas zanimati