Svemir i vrijeme

Ingenuity je dobio novu misiju na Marsu

L.B.

Nakon što je dokazao da je moguć kontrolirani let na Marsu kroz četiri uspješna leta, NASA-in helikopter Ingenuity dobio je novu uzbudljivu misiju. Od sada će zajedno s roverom Perseverance istraživati Crveni planet i tragati za bilo kakvim znakovima prošlog mikrobnog života.

Ova sljedeća faza proširuje misiju Ingenuityja čija je primarna svrha bila tehnološka demonstracija. Sljedeći je cilj ispitati načine na koje letjelice mogu pomoći u budućem istraživanju Marsa i ostalih planeta.

„Sakupljati ćemo informacije o sposobnostima operativne potpore helikoptera dok se Perseverance fokusira na svoju znanstvenu misiju“, rekla je Lori Glaze, direktorica NASA-ine Divizije za planetarnu znanost.

Ova izviđačka misija mogla bi jednog dana pomoći i prvim astronautima koji slete na Mars, jer će iz zraka lakše pronalaziti prikladne puteve i dosezati lokacije koje bi inače bile izvan dosega.

No, prije nego krene na novu misiju, Ingenuity čeka još jedan, peti, probni let. Ako nakon njega ostane u dobroj formi, i ako se pokaže da zaista može pomoći trenutnoj misiji na Marsu te da neće ometati roverove ciljeve, na novi bi zadatak trebao krenuti u roku od jednog Marsovog mjeseca.

Glavni inženjer Bob Balaram naveo je izrazito hladne noći na Marsu kao glavni ograničavajući faktor za Ingenuity. Tamo se temperatura može spustiti i do minus 90 Celzijevih stupnjeva, što bi moglo biti pogubno za njegove komponente.

Ingenuity održava toplinu pomoću solarne grijalice, no ona je dizajnirana da izdrži mjesec dana. Inženjeri koji su radili na projektu letjelice za sada nisu sigurni koliko će ciklusa izmjene hladnoće i topline izdržati prije nego što se nešto pokvari.

NASA je u početku planirala povući Perseverance nazad na Zemlju 18. veljače, što bi značilo da bi rover ostavio Ingenuity samog na Marsu. No, njihovi su istraživači pronašli materijal stijena za koji smatraju da je najstariji na krateru Jezero gdje je Perseverance inicijalno sletio i gdje su se probni letovi odvijali. Stoga je misija Perseverancea produžena do ljeta, a prvi bi uzorak trebao skupiti u srpnju.

Izvor: Sciencealert

Možda će vas zanimati