Biljke i životinje

Papiga s invaliditetom koristi alate za brigu o sebi

N.B.

Znanstvenici kažu da su u novoj studiji sa Sveučilišta u Aucklandu pronašli prve dokaze o korištenju alata od strane keje u svrhu samopomoći. Studija koristi opažanja onesposobljene keje (Nestor notabilis) po imenu Bruce smještene u rezervatu Willowbank Wildlife u Christchurchu, koji je prevladao svoj invaliditet koristeći kamenčiće da si očisti perje.

Iako postoje anegdotski izvještaji o upotrebi alata za samopomoć kod kućnih papiga, ovaj oblik uporabe alata rijedak je u divljini, a ovo je prvi put da je primijećen u ovakvih ptica. To je ujedno i prvo znanstveno opažanje papige koja koristi kamenčić za brigu o sebi.

Amalia Bastos sa Sveučilišne psihološke škole kaže da Bruceova upotreba alata ističe inteligenciju ove alpske vrste papiga. "Keja ne prikazuje redovito uporabu alata u divljini, pa pojedinačna inovativna uporaba alata kao odgovor na njegov invaliditet pokazuje veliku fleksibilnost u njihovoj inteligenciji. Oni se mogu prilagoditi i fleksibilno rješavati nove probleme kako se pojavljuju", kaže ona.

Bruceovo ponašanje bilo je dosljedno i ponavljano, pa se smatra namjernim i inovativnim. "Šljunak koji je pokupio bio je različit od onih koje je pokupila druga keja, uvijek su bili određene veličine. To ukazuje na namjeran čin: pronaći način da očisti perje bez gornje polovice kljuna."

Brucea je istraživač na Arthurovom prolazu 2013. pronašao kao maloljetnika s nedostatkom gornje polovice kljuna. Ne zna se točno kako je ozljeda nastala, ali smatra se da je to posljedica nesreće. Odvezen je u bolnicu za divlje životinje South Island, i sada živi u rezervatu Willowbank Wildlife.

Iako čuvari osiguravaju da Bruce ima pristup mekanoj hrani koja se može jesti bez gornjeg dijela kljuna, on je također naučio jesti tvrđu hranu. Bruce se dobro prilagodio svojoj ozljedi i može manipulirati raznim predmetima držeći ih između jezika i donje čeljusti. Njegovo inovativno ponašanje pri njegovanju perja prvi su put primijetili čuvari u Willowbanci krajem 2019.

Da bi se utvrdilo da je to ponašanje, zapravo, bila namjerna upotreba alata, istraživači su promatrali Brucea kroz devet dana. Zabilježili su slučajeve kada je manipulirao predmetima ili se pretvarao te su uspjeli uspostaviti pet dokaza koji pokazuju da je njegova upotreba alata namjerna.

Bastos kaže da je važno ispitati rijetka ponašanja poput ovog kroz ponovljena opažanja kako bi se osiguralo točno izvješćivanje.

Izvor: Scientific Reports

Možda će vas zanimati