Biljke i životinje

Novorođene piliće privlače predmeti koji se kreću prema gore

V.P.

Od rođenja, životinje mogu koristiti svoje spontane sklonosti (predispozicije koje nisu naučene) kako bi odlučile kojim će podražajima pristupiti i kojima će se obratiti. Prijašnja istraživanja pokazala su kako su dojenčad i novorođeni pilići, bez prethodnog iskustva sa životinjama, spontano privučeni kretanjem živih organizama. Nova otkrića pokazuju kako kretanje suprotno od smjera gravitacije može biti posebno dobro u privlačenju naše pažnje, budući da se samo živa bića mogu stalno kretati prema gore, protiv gravitacije. Ovo istraživanje važan je doprinos našem razumijevanju unutarnjih kognitivnih modela ponašanja i aktivnosti u ranim fazama života.

Dr. Elisabetta Versace, viša suradnica Royal Society Leverhulme Trust i viša predavačica na Queen Mary rekla je: “Ljude i životinje smatramo iznimno privlačnim objektima na koje obraćamo pozornost, čim vidimo psa koji se kreće ili guštera koji se penje, sva je naša pozornost usmjerena na njih.

“Utvrđeno je da su čak i dojenčad i novorođenčad, bez prethodnog iskustva sa životinjama, spontano privučeni kretanjem živih organizama: pokazali smo kako vrlo jednostavan znak kao što je kretanje prema gore može potaknuti našu pozornost.”

Istraživanje je imalo za cilj provjeriti je li kretanje prema gore, protiv gravitacije, privlačno već od rođenja, prije bilo kakvog prethodnog vizualnog iskustva u svijetu.


Istraživači su testirali spontane preferencije tek izleženih pilića, pri njihovom prvom iskustvu s vizualnim podražajima, koristeći umjetnu inteligenciju za automatsko praćenje kretanja životinja. Koristili su podražaje slične onima koji su korišteni u laboratoriju Ferrè za testiranje ljudskih očekivanja o gravitaciji.

Otkrili su da su tek izleženi pilići spontano prilazili podražajima koji se kreću prema gore, kada su im na zaslonima računala dali izbor između kruga koji se kreće prema gore ili prema dolje. Prije ovih eksperimenata, smatralo se da konfiguracija višestrukih "zglobova" životinje koja se kreće izaziva pozornost na živa bića. Eksperimentalni nalazi su pokazali da jedna pokretna točka može dati zanimljivo obilježje živog objekta.

Rezultati pokazuju predisponirano znanje s kojim se kralješnjaci rađaju, a koje se može koristiti za testiranje spontanih sposobnosti koje su dostupne već pri rođenju. To je ključni korak za razumijevanje kako osjetljivost na jednostavne značajke niske razine može pomoći u oblikovanju naših aktivnosti od početnih faza života. Ovo je također važno za razumijevanje unutarnjih kognitivnih modela koji vode naše ponašanje na Zemlji, pod zemaljskom gravitacijom i u nezemaljskoj gravitaciji.

Izvor: EurekAlert!


Možda će vas zanimati