Zemlja i klima

Znanstvenici kažu da je drevna Zemlja bila u potpunosti prekrivena vodom

Nika Beluhan

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado kažu da su pronašli uvjerljive nove dokaze da je drevna Zemlja bila neprekinuti prostor vode, bez ijednog kontinenta. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Geoscience ispitalo je drevne uzorke morskog dna pronađene u Australiji i otkrilo kemijske tragove da je Zemlja nekada bila potpuno plavi planet - otkriće, kažu znanstvenici, koje bi moglo imati duboke implikacije na povijest samog života.

Ključni nalaz, rekao je geoznanstvenik Benjamin Johnson, bio je da je u doba kada je Zemlja bila stara 1,5 milijardi godina, njen ocean plivao izotopom kisikom-18. Rekao je da kontinentalne kopnene mase sisaju mnogo kisika-18 iz vode. I u ovom drevnom uzorku uočio je obilje toga. Dakle, izobilje kisika-18 u drevnom oceanu, kaže teorija, implicira scenarij "vodenog svijeta".

Zanimljivo, kaže Johnson, otkriće bi moglo promijeniti parametre oko nastanka života na Zemlji. "Postoje dva glavna kampa za nastanak života: hidrotermalni otvori i ribnjaci na kopnu", rekao je Johnson. "Ako je naš rad točan, to znači da je broj okoliša na zemljištu za život bio je stvarno mali ili odsutan sve do negdje nakon 3,2 milijarde godina."

Izvor: The Byte

Možda će vas zanimati