Zemlja i klima

Posljednjih 12 mjeseci najtoplije deveti put za redom

Irena Mrnjavac

Planet nam se nastavlja zagrijavati. Mjesec za mjesecom bilježe se rekordne temperature, a izgleda da ćemo tako i nastaviti do kraja godine. Premda se temperature bilježe samo od mjeseca do mjeseca, kada se promatraju u razdoblju od 12 mjeseci, postaje jasno da je situacija zabrinjavajuće stalna. Razdoblje od lipnja 2015. do svibnja 2016. je bilo najtoplije zabilježeno razdoblje od 12 mjeseci, a taj smo rekord oborili već deveti put za redom, kako javlja časopis The Guardian.

Negativan rekord

To znači da je svako razdoblje od 12 mjeseci koje je završilo prije rujna 2015. do svibnja 2016. oborilo rekord. Novosti slijede činjenicu da su i 2014. i 2015. bile najtoplije zabilježene godine, a sve do sada ukazuje na to da će i 2016. oboriti rekord, što će biti prvi put da su tri godine za redom oborile taj rekord. Takvo brzo zagrijavanje planete se počinje osjećati, a nigdje više nego na Arktiku, gdje je do sada zabilježena najmanja količina leda ljeti.

Razlog tome je zagrijavanje Arktika koje je dvostruko veće od svjetskog prosjeka, a predviđa se da će to imati katastrofalan učinak ne samo na ljude, biljke i životinje na sjeveru, nego će imati strašno djelovanje i na ostatak planete. Dok na Arktiku neki izvještaji pokazuju da količina leda raste, to je noviji, tanji morski led i ne nadoknađuje otapanje debljih i starijih glečera na drugim dijelovima kontinenta. Neki znanstvenici su sada zabrinuti da smo došli do trenutka kada je kap prelila čašu, te da čak i ako prestanemo sagorijevati fosilna goriva sada, planeta će se i dalje zagrijavati u narednim desetljećima.

Što je uzrok?

Dok je jaki El Niño koji je počeo prošle godine imao veliku ulogu u rušenju rekorda, on ne može objasniti dramatično zagrijavanje primijećeno u posljednjem desetljeću. Imali smo još jedan masivni El Niño 1997. i 1998., što je doprinijelo tome da razdoblje od rujna 1997. do kolovoza 1998. tada sruši rekord za najtoplije razdoblje od 12 mjeseci.

Godine nakon tog razdoblja su i dalje rušile rekord, uvijek iznova, što znači da se razdoblje od rujna 1997. do kolovoza 1998. sada smatra 60. najtoplijim razdobljem od 12 mjeseci. Pošto se od tada nije ponovio novi El Niño tijekom narednog razdoblja, ta vremenska pojava očito nije krivac porasta temperature Zemlje.

Tko je onda kriv za globalne promjene? Sasvim sigurno smo to mi. Neprestano se pojavljuju novi izvještaji znanstvenika u kojima nas upozoravaju da se promjene moraju provesti što prije, kako bi se ublažile posljedice našeg nemara. Istina, pomaka ima, ali on nije dovoljan i moramo se svim snagama boriti da uradimo više za našu Zemlju, kako bismo je očuvali za generacije koje dolaze.

Izvor: IFLScience

Možda će vas zanimati