Zemlja i klima

Antarktika doživljava rijetku potpunu pomrčinu Sunca

N.B.

Rijetka potpuna pomrčina Sunca na Antarktici u subotu 4. prosinca dala je istraživačima jedinstvenu priliku da saznaju više o tome kako pomrčine Sunca utječu na svemirsko vrijeme. Sljedeća potpuna pomrčina na Antarktici bit će tek 2039. godine. Potpuna pomrčina, koja se događa kada su Sunce i Mjesec u liniji sa Zemljom, bila je vidljiva samo na Antarktici, prohujajući preko ledene police Ronne i kopna Ellsworth, s ostatkom Antarktike u djelomičnoj sjeni.

John Law, antarktički atmosferski znanstvenik na postaji Rothera kaže da je "ovdašnji tim zaista uzbuđen što je mogao svjedočiti pomrčini. Postavili smo naše budilice za rane sate. Tijekom ljeta sunce nikad ne zalazi ispod horizonta pa smo i u 4 sata mogli vidjeti učinak pomrčine."

Potpune pomrčine Sunca daju istraživačima priliku da shvate kako uključivanje i isključivanje Sunca utječe na svemirsko vrijeme - prirodne fluktuacije u svemirskom okruženju blizu Zemlje, uzrokovane Suncem.

Kao dio multinacionalne kampanje, istraživači iz British Antarctica Survey postavili su magnetometar male snage (LPM), koji mjeri varijacije u magnetskom polju Zemlje, izravno ispod putanje potpune pomrčine. Ovo, zajedno sa sedam drugih BAS LPM-ova koji se već nalaze na Antarktici, čini dio mreže magnetskih i drugih senzora svemirskog vremena u polarnim regijama i u svemiru, što ovo čini najintenzivnijom kampanjom promatranja svemirskog vremena do sada za pomrčinu Antarktike.

Promjene u Zemljinom magnetskom polju uzrokovane su električnim strujama u gornjim slojevima atmosfere obaju polarnih područja, koje nastaju svemirskim vremenom. Ove magnetske varijacije mogu uzrokovati neželjene električne struje u električnim mrežama, poput nacionalne mreže, koje je potrebno predvidjeti kako bi se izbjegla oštećenja. Ove električne struje također su povezane s aurorom - sjevernim i južnim svjetlom.

Profesor Mervyn Freeman, svemirski fizičar iz British Antarctic Survey, kaže da "očekuju da će pomrčine Sunca promijeniti električne struje u gornjim slojevima atmosfere povećanjem električnog otpora gornje atmosfere - ali u ovom trenutku ne razumijemo u potpunosti kako."

Promjene antarktičkih struja kao posljedica pomrčine također bi mogle neizravno utjecati na strujanja na Arktiku i u svemiru. Ove promjene također mogu uzrokovati takozvane "putujuće ionosferske poremećaje" kroz gornju atmosferu diljem svijeta, utječući na signale satelitske navigacije.

Profesor Mervyn Freeman dodaje da će "mjerenje učinaka pomrčine Sunca izazvati naše razumijevanje svemirskog vremena i testirati jesu li naši modeli predviđanja kako svemirsko vrijeme utječe na opskrbu električnom energijom i satelitsku navigaciju točni ili ih treba poboljšati."

Izvor: Phys Org

Možda će vas zanimati