Zdravlje i medicina

Pogledajte koji su mogući novi simptomi korona virusa (uz kašalj i temperaturu)

Azra Imširović

Istraživanje objavljeno u American Journal of Gastroenterology, a provedeno na pacijentima u Kini je pokazala kako je značajan broj pacijenata koji su imali koronavirus imao proljev, mučninu, povraćanje i/ili bol u trbuhu, prije respiratornih problema. Ovo je dodatno potvrđeno time što su korona virus našli i u stolici zaraženih pacijenata. Naime, od 204 pacijenta njih 48.5% je došlo u bolnicu upravo sa spomenutim simptomima. Uz navedeno može se osjećati umor, blaga temperatura i grebanje u grlu.

Koliko korona virus može živjeti na površinama ili u zraku?

Iz ovoga se može zaključiti da ako imate ove simptome također nazovite liječnika, a ne idite osobno jer možda možete širiti virus. To je uputa i za liječnike jer je jedan pacijent bio smješten na krivi odjel gdje je zarazio još 14 ljudi. Osim toga, naglasak na higijeni je još veći, pranje ruku nakon obavljanja nužde se čini bitnije nego ikada jer se i tako može širiti virus. Također treba održavati i higijenu wc sanitarija. Inače se probavni problemi vežu uz sezonske noroviruse pa je vidljivo kako lako može doći do previda.

Evo koja krvna grupa ima više šanse zaraze koronom

Osim probavnih simptoma pokazalo se kako neki od simptoma mogu biti gubitak njuha i upala oka. Simptomi nisu navedeni kako biste bili usredotočeni na njih i paničarili pri eventualnoj pojavi. Imate informaciju pa možete u samoizolaciji promatrati kako se osjećate, ako bolest se pogoršava te se pojavi kratkoća daha, visoka temperatura, nazovite liječnika. Do tada, čuvajte se i ostanite doma.

Izvor: Huffpost, CBS news

Možda će vas zanimati