Zdravlje i medicina

Najbolje vrijeme za popiti kavu je...

A.I.

Ako pijete kavu neko vrijeme onda i sami znate kako djeluje na vas, kada vam utječe na san i slično. Zato je dobra informacija kada je najbolje popiti kavu da nas razbudi, a opet da se ne miješa u naš cirkadijski ritam i ne adi nam probleme sa spavanjem ili s hormonima.

Laura Cipullo, nutricionistica, za CNBC je rekla kako pijenje kave kao prva stvar ujutro i nije najbolje jer nas čini hiperaktivnima zato što je tijelo nakon buđenja još pod utjecajima hormona stresa kortizola. Prema njoj najbolje vrijeme za popiti kavu je oko tri sata nakon buđenja što su oni procijenili da je između 9 i 11 sati (ok, možda ne vrijedi za nedjelje hehe). 

Pijenje kave popodne (iza 15h, a za osjetljive osobe i ranije) ili navečer se ne preporučuje jer iako kava vrhunac svog utjecaja u tijelu ostvaruje 30 do 60 minuta nakon pijenja, efekt se produžuje na čak do šest sati od pijenja tako da može utjecati na pripreme tijela za spavanje.

I iako na dane poput današnjeg kada je kišno i maglovito ćete htjeti popiti i nekoliko kava, imajte na umu da iako je kava u nekim segmentima zdrava za tijelo, nemojte pretjerivati jer vam ne treba nesanica i loš san prije ponedjeljka, je l' tako. I ne zaboravite, za svaku kavu popijete barem čašu vode.

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

Izvor: CNBC

Možda će vas zanimati