Zdravlje i medicina

Kreativnost je sastavni dio ADHD-a

A.I.

Roditelji koji vjeruju da hiperaktivni poremećaj deficita pažnje čini njihovu djecu više kreativnom dobili su malo više znanstvene potpore u zadnje vrijeme. Nova studija u časopisu Journal of Personality and Individual Differences kaže da su odrasle osobe s ADHD-om imale više kreativnih postignuća od onih koji nisu imali poremećaj.

"Iz istog razloga da ADHD može stvarati probleme kao distrakcija, on također može omogućiti otvorenost prema novim idejama", kaže Holly White, profesor kognitivne psihologije na Eckerd College u St. Petersburgu i koautor rada. "Ne biti potpuno usredotočen na zadatak omogućuje umu da donosi zaključke koji se ne bi inače dogodili."

White i Priti Shah na University of Michigan dali su grupi od 60 studenata - polovica njih s ADHD-om - niz testova za mjerenje kreativnosti unutar deset domena. ADHD grupa je bila bolja. ADHD grupa je pokazala više interesa za brainstorming i generiranje ideja nego grupa bez ADHA-a, koja je preferirala preradu i pojašnjenje ideje.

Studija je nastavak ranijoj studiji iz 2006., koja se bila usredotočila na laboratorijska mjerenja kreativnosti i utvrdila da ADHD pojedinci pokazuju bolje performanse na testovima kreativnog divergentnog mišljenja. "Ne znamo da li bi se to moglo odnositi na postignuća u stvarnom životu“, rekao je Shah. "Trenutna studija pokazuje da bi moglo."

Izvor: Dick Jones Communications 

Možda će vas zanimati