Zdravlje i medicina

Konopljika kao čudotvorna biljka za ravnotežu hormona

Mirjana Dajović

Hormonski poremećaji kod žena dovode do raznih zdravstvenih problema za koje liječnici najčešće propisuju sintetske hormone, no oni nisu jedino rješenje.

Brojna istraživanja su pokazala da konopljika ili fratrov papar (vitex agnus castus), grmolika biljka iz porodice sporiša koja raste na Mediteranu, može poslužiti kao jako dobra alternativa u liječenju tih poremećaja. Sadrži iridoidne glikozide (aukubin i agnuzid), flavonoide (kasticin) i od 0,7 do 1,8 posto eteričnog ulja pa na organizam djeluje poput hormona jer potiče hipofizu, najznačajniju endokrinu žlijezdu, da proizvodi više luteinizirajućeg hormona (LH), lagano otpušta folikulostimulirajući hormon (FSH) i smanji razinu prolaktina. Osim što dovodi do ravnoteže hormona, regulacije funkcioniranja jajnika i menstrualnog ciklusa, potiče ovulaciju i plodnost, također djeluje umirujuće, ublažava simptome panike te poboljšava koncentraciju.

Hormoni LH i FSH imaju značajnu ulogu u spolnom sustavu jer potiču rast i sazrijevanje Graafova folikula u jajniku, stoga bi bez njihovog podražaja jajnici ostali neaktivni. Dok prolaktin tijekom trudnoće ima utjecaj na metabolizam majke i fetusa, a u kasnijoj trudnoći i nakon porođaja stimulira sintezu i izlučivanje mlijeka. Ako u organizmu ima previše prolaktina, što može biti i posljedica stresa, remeti se ravnoteža drugih hormona, osobito progesterona koji uravnotežuje estrogen i prekida se normalna ciklička aktivnost hipofize i jajnika pa ne dolazi do ovulacije. Povišenu koncentraciju prolaktina nalazimo u 40 posto svih amenoreja. Također, ravnoteža progesterona i estrogena je izuzetno bitna jer predstavlja zaštitu od raka jer dominacija estrogena potiče rast tumora na dojkama, maternici i jajnicima.


TREBATE LI S NEKIME RAZGOVARATI? 

JAVITE NAM SE ZA OSOBNO SAVJETOVANJE. 


Konopljika se koristi za tretiranje PMS-a, endometrioze, fibromioma, sindroma policističnih jajnika, polimenoreje, oligomenoreje, dismenoreje, neplodnosti, fibrocističnih bolesti dojke, hiperprolaktinemije, menopauze i akni koje nastaju pod utjecajem hormona.

Kod većih hormonskih poremećaja preporučuje se uzimanje 40 kapi tinkture s vodom ili 30 do 40 mg praha konopljike u kapsulama, svako jutro na tašte u periodu od 12 do 18 mjeseci. Za lakše poremećaje poput PMS-a, Komisija E osnovana od njemačkog Ministarstva zdravstva preporučuje istu dozu, ali u trajanju od četiri do šest mjeseci. Terapija se prestaje uzimati ako je došlo do poboljšanja stanja ili trudnoće, a postupak se ponavlja samo ako se simptomi vrate. Također, može se uzimati od prvog do desetog dana nakon poroda za poticanje laktacije, ali samo u slučaju ako postoji problem s laktacijom.

Važno je znati da se konopljika ne smije uzimati tijekom trudnoće, u periodu korištenja bilo koje hormonske kontracepcije, hormonske nadomjesne terapije, antitumorskih hormonskih lijekova, antiparkinsonika, antipsihotika jer povećava djelovanje dopamina, dijagnoze estrogen – senzitivnih tumora dojki, jajnika ili maternice te za vrijeme in vitro oplodnje jer može potaknuti pretjeranu stimulaciju jajnih stanica. U vrlo rijetkim slučajevima može izazvati nuspojave poput nadražaja želudca, glavobolje, osipa sa svrbežom i obilnijih menstruacija pa se tada preporučuje prestanak uzimanja terapije.

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

Izvor: NCBI, Whole Health Chicago, LibertPub

Možda će vas zanimati