Zdravlje i medicina

Koliko je teška naša koža?

Irena Mrnjavac

Možda pretpostavljate koliko su teški mozak i pluća ili neki drugi unutarnji organi, ali koža? Iznenadili biste se kada biste saznali kolika je masa kože. Ne razmišljamo o njoj kao teškom organu, ali masa kože našeg tijela nije zanemariva.

Struktura kože

Koža se sastoji od tri sloja: epiderma, derma i potkožnog tkiva. Debljina kože se mijenja na cijelom tijelu. Na primjer, osjetljiva koža oko očiju tanka je kao par listova papira, a tabani naših stopala su debeli kao gumica za brisanje. Možda ima razna svojstva na različitim dijelovima, ali to je sve jedan organ. Ipak, koža se ne sastoji samo od „mesnatih“ stvari.

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

Razlike od čovjeka do čovjeka

Koža je kao organ sačinjena od svega što prekriva tijelo osobe, uključujući nokte i kosu. Koži pripada 16 posto ukupne težine čovjeka. Koža većine odraslih teška je oko 9 kila ili više. Naravno, masa kože je promjenjiva ovisno o vlasniku. Kod mršavijih ljudi koža je lakša nego kod debljih ljudi. Ako bismo rascijepili kožu prosječnog čovjeka i raširili je, prekrila bi oko 2 četvorna metra.

Drugi teški organi

Ovo su organi koji su po težini odmah poslije kože:

1. Utroba – 3,4 kg
2. Pluća – 2,3 kg
3. Jetra – 1,5 kg
4. Mozak – 1,4 kg
5. Srce – 0,3 kg

Po ovoj usporedbi vidimo da je koža teža od nekih drugih organa za koje se inače misli da su najteži u organizmu. Zbog toga što prekriva naše tijelo, važno je da ne zaboravimo pravilno štititi kožu od svih vanjskih utjecaja kako bismo čuvanjem kože sačuvali svoje zdravlje.

Izvor: Live Science

Možda će vas zanimati