Tehnologija i energija

Roboti će izgraditi 3D printani most u Amsterdamu

Tomislav Baček

Tehnologija 3D printanja nije ništa novo i njena primjena može se naći u raznim sferama ljudskog života. O jednoj od primjena - 3D printanoj protezi ruke, već smo ranije pisali. No sada će, kako stvari stoje, ova tehnologija biti korištena i u izgradnji infrastrukturnih objekata.

Rezultat suradnje nizozemske tvrtke MX3D, koja se bavi 3D printanjem te nizozemskog dizajnera Joorisa Laaram, uz pomoć softverskog giganta Autodesk i Heijmans tvrtke, koja se bavi konstrukcijom, trebao bi biti 3D printani most od čelika preko jednog od kanala u Amsterdamu.

Prema riječima glasnogovornika MX3D-a, printanje mosta na licu mjesta trebalo bi početi 2017. godine. Iako tvrtka već sada posjeduje potrebnu tehnologiju za izgradnju mosta, potrebno je odrediti lokaciju i samu strukturu mosta.

Tehnologija 3D printanja korištenjem metala nije novost, ali nije ni toliko raširena koliko tehnologija 3D printanja korištenjem plastike. No, ono po čemu je tehnologija koju posjeduje MX3D posebna jest mogućnost printanja čelika u zraku, na licu mjesta. U pravilu, 3D printanje čelikom provodi se u zatvorenim uređajima, gdje se metalni prah laserom nanosi sloj po sloj, tvoreći tako željenu strukturu.

Izgradnja spomenutog mosta biti će i konačni test za samu tehnologiju jer će roboti morati printati i sebi ‘tlo pod nogama’. Roboti će, drugim riječima, printati vlastito postolje kako bi se polako mogli pomicati preko kanala i napredovali u izgradnji mosta.

Izvor: Businessinsider

Možda će vas zanimati