Tehnologija i energija

Ocjena Novog iPada - često postavljana pitanja (i odgovori)

L.M.

Novi iPad je bitan zbog posebnih funkcija, a ne novoga dizajna: ono što je drukčije, osim zadivljujućeg Retina ekrana visoke rezolucije, nalazi se većinom unutar uređaja. Unutarnje specifikacije su važne, ali važnije je kakav je osjećaj pri njihovom korištenju. Prenosimo u nastavku ocjenu weba stranice PopSci u obliku liste često postavljanih pitanja i odgovora namijenjenih da vam pomognu u važnoj odluci: kupiti ga ili ne kupiti? 

Kako sve izgleda na Retina displeju?
Zbog četiri puta većeg broja piksela na novom Retina displeju, bili smo zabrinuti da bi aplikacije niske rezolucije i sadržaj mogli izgledati gore nego na prijašnjim iPadima veličine ekrana 1024x788. Ali, sve u svemu, nije toliko loše koliko smo mislili. Video prikaz je sličan na oba ekrana – nisam siguran služi li to za pohvalu ili kritiku novom iPadu. Ali, uopće nismo vidjeli razliku u kvaliteti prilikom gledanja visokokvalitetnih YouTube i Netflix „HD“ videa. Pravi 1080p HD video zapisi (s 1920 x 1080 piksela dostupni preko iTunesa kao verzija 10.6 updatea) prikazuju se na Retina displeju sa malim, ali ne i neprimjetnim poboljšanjem u detaljima, boji i kontrastu.

Nejednakost u kvaliteti slike na ekranu se primjećuje jedino kada se slika niske rezolucije pojavi pored teksta, što se obično izoštrava putem GPUa. To se često događa prilikom uobičajenog pregleda web stranica. Moderne web stranice su dizajnirane tako da stanu u prozor širok oko 1000 piksela – što je upola manje od horizontalne rezolucije Retina displeja, a to znači da će većina slika sa web stranica biti rastegnuta na iPadu u odnosu na ostatak stranice. Sve dok web ne poveća, otprilike dvaput, svoju normalnu rezoluciju (a to bi moglo potrajati), očekujte da će vam fotografije i grafika sa Safarija izgledati lošije od ultra oštrog teksta pored njih. 

Je li je brži?
Na papiru, jest. Ali, sa svim aplikacijama koje smo primjenili, nismo primjetili neku veliku razliku od iPada 2. Jačina je zasigurno veća zbog uvećane memorije (sa 512 MB na 1 GB) i nove grafičke A5X jedinice čipa, ali sve dok proizvođači aplikacija ne iskoriste prednosti ovih novih konjskih snaga, povećanje brzine se naće baš osjetiti. S druge strane, u usporedbi sa iPad1, definitivno primjećujemo razlike – slike se brže otvaraju, a zastajkivanje koje je živciralo vlasnike iPada1 je potpuno nestalo.

Koliko traje baterija?
S ograničenim vremenom i baterijom koja u nekim slučajevima može trajati duplo duže, iskušali smo je obavljajući nešto zaista naporno – stalno smo puštali film sa Hulua – kako bismo vidjeli kako funkcionira pri tako teškim zadacima, i sretni smo što možemo reći da je sve prošlo poprilično dobro, baterija je trajala šest sati i petnaest minuta. 

Ima li ikakvih nuspojava zbog veće baterije?
U stvari, ima. Iako je fizički dio novog iPada iste veličine kao iPad2, novi iPad ima potpuno novu bateriju. Prema našim prijateljima iz iFixita, nova iPad baterija ima energiju od 42.5 vata, skoro duplo više od iPada2. Da bi došao do toga, Apple je povećao veličinu svake ćelije oko 70%. To je uglavnom dobra vijest – potrebna je dodatna energija za novi procesor, memoriju, 4G LTE radio i novi ekran – ali, nažalost ima jednu nuspojavu. Jako dugo se puni. Uspoređujući je sa iPadom 2, u kojem se baterija potpuno napuni za samo nekoliko sati kada je direktno uključena u utičnicu, novom iPadu doslovno treba cijela noć da se napuni 100%. Očekujete sporije punjenje putem USBa.

Zagrijava li se?
Da. Neće ispeći komad mesa, ali definitivno se više zagrijava od iPada2.

Je li teži?
Da. Ovo je prvi iPad – prvi Appleov proizvod ikad, koji je ustvari deblji i teži od prethodnog. Razlike su male, ali možete primjetiti razliku ako ih držite jedne pokraj drugih. Nije to nešto strašno, postoje tanji i lakši tableti, ali iPad je još uvijek iznad prosjeka (ili ispod prosjeka?) u veličini. Ono što želimo reći jest da je prilično malen.

Radi li Smart Cover?
Da.

Kakvo je prepoznavanje glasa? Je li dobra zamjena za Siri? 
Nije. Glasovno prepoznavanje, ovdje korišteno kao metoda unošenja teksta, je užasno. Može pouzdano prepoznati samo najjednostavnije riječi, ako se sporo izgovaraju, i čekajte, jesmo li rekli „pouzdano“? Ne. Ni to ne može napraviti. Naše iskustvo sa android glasovnim sistemom prepoznavanja je definitivno bolje. Nismo impresionirani kontrolom glasa, pa nam ni ne nedostaje, ali ako namjeravate diktirati svoje sljedeće istraživanje ili ljubavno pismo od tisuću riječi na vaš iPad, nemojte.

Kakav je novi fotoaparat?
Bolji nego u iPadu2, ali to ne govori puno. Uopće. Iphone4S koji ima jako dobar fotoaparat kojeg možete danas naći, još uvijek nadmašuje ovaj fotoaparat.

Koliko brz je LTE?
U našem uredu u Brooklynu na LTE mreži, procijenili smo 9.3Mbps download i brzinu uploada na 4.51Mbps – nije toliko brz kao moja kabelska veza kod kuće, ali prilično su slične i puno brže od bilo koje 3G veze. U našem uredu na Manhattanu brzina je iznosila 27.25 Mbps za download i 10.74 za upload. Dakle, odgovor glasi: brz je.

Koja aplikacija je najbolja?
Za sad su samo neke aplikacije prilagođene za novi ekran (to uključuje nekoliko igara kao što je Infinity Blade 2 i neke druge aplikacije kao što je Flipboard, te ugrađene aplikacije Mail i Google Maps). One izgledaju odlično! Neke druge su povremeno dobre, posebno one koje se fokusiraju na video prikazivanje. Mogu se opaziti aplikacije koje se još nisu unaprijedile. Na primjer, sučelje na IMBDb aplikaciji sada izgleda prilično loše, ali to će se uskoro popraviti. 

Želim kupiti tablet. Da li da kupim ovaj?
Vjerojatno. Ovo je najbolji tablet na tržištu  - jedini dovoljno dobar kao iPad2. Ima odličan tvrdi disk, odličan operacijski sustav, veliku i impresivnu kolekciju aplikacija i dostupnih sadržaja, i što je najvažnije,uvijek je zabavno koristiti iPad. Dakle, odgovor je: da (ili možete razmisliti o kupnji rabljenog iPada2)

Trebam li nadograditi svoj iPad1 ili iPad2?
To je već teže pitanje. Riskirat ću i reći ne, ako se radi o iPadu2. Novi ekran i brži internet su odlični, ali to su specifična poboljšanja, a ne funkcionalna; ništa novo ne možete raditi na ovom iPadu što već ne radite na starijoj verziji. U njemu samo stara verzija izgleda bolje.

Ako se radi o originalnom iPadu, pitanje je kompliciranije. Aplikacije i igre koje zahtjevaju veliku snagu, lakše se odvijaju na oba novija modela. S boljim okvirom, Smart Coverom, Retina displejom i velikom brzinom od 4GB, novi iPad bi mogao privući one koji žude za novijim modelom. Ali, originalni iPad je i dalje tablet sa velikim mogućnostima i ponovno kažem, na starim modelima možete raditi sve isto kao i na novim.

Izvor: PopSci

Možda će vas zanimati