Tehnologija i energija

Ovaj električni automobil osim što sam ne zagađuje zrak, čini i ovo

L.B.

Heatherwick Studio u Londonu predstavio je svoj koncept električnog automobila nazvanog Airo koji je razvijen za kineski brend IM Motors, a posebna mu je značajka „usisavanje zagađenja od ostalih automobila“.

Ovaj će električni automobil imati ugrađen sustav filtracije HEPA (high-efficiency particulate air), koji će aktivno čistiti zrak od zagađenja. Automobil će imati opciju za manualno i automatsko upravljanje.

„Airo nije još jedan električni automobil koji ne zagađuje zrak. Koristeći tehnologiju filters HEPA, on odlazi još dalje usisavajući zagađivače od drugih automobila za vrijeme vožnje“, rekao je Thomas Heatherwick, osnivač Heatherwick Studija.

Ovaj auto ima fleksibilni interijer s rotacijskim sjedalima tako da može biti rekonfiguriran u „multifunkcionalnu prostoriju“. Sjedala se mogu okrenuti jedna prema drugima, a između njih se može rasklopiti četverolisni stol. Također postoji opcija izvlačenja ekrana za zajedničko gledanje ili igranje igrica.

Osim svojevrsne blagovaone ili dnevnog boravka, ovaj se automobil može pretvoriti i u spavaću sobu s obzirom na to da se sjedala mogu u potpunosti spustiti u horizontalan položaj i tako činiti krevet za dvije osobe.

Iako većinu karoserije čine automobilska stakla, najnovija tehnologija pruža korisnicima mogućnost da se ona zatamne po potrebi kako bi im osigurala veću privatnost.
Kao nova soba u našim životima, s promjenjivim pogledom, Airo bi nas trebao transportirati u čišću i bolju budućnost“, rekao je Heatherwick.

Ovaj je automobil dizajniran za novi brand IM Motors u vlasništvu kineske kompanije SAIC Motor, Alibaba grupe i Zhangjiang Hi-Tech Group, a u proizvodnju bi trebao krenuti 2023. godine. Izvor: Dezeen

Možda će vas zanimati