Tehnologija i energija

Ljudsko tijelo će samo napajati baterije za pametne satove, evo kako

L.B.

Narukvica koja u sebi ima ugrađen termoelektrični generator (TEG) može pretvoriti tjelesnu toplinu u dovoljno električne energije da napaja LED žarulju. U budućnosti bi ova tehnologija mogla napajati pametne satove i tako učiniti tradicionalne hardvere i pripadajuće punjače nepotrebnima.

„Izvor energije uvijek predstavlja problem, a ovo bi moglo pomoći u suzbijanju energetske krize“, rekla je Qian Zhang s kineskog Tehnološkog instituta Harbin, koja na TEG tehnologiji radi posljednjih 15 godina.

TEG tehnologija našla je široki spektar primjena, no one su za sada još uvijek prilično rigidne. Ovo je problem koji Zhang i njezini kolege pokušavaju riješiti. U jednom od pokušaja naslagali su materijal magnezija i bizmuta, odnosno TEG materijale, između poliuretanih i fleksibilnih elektroda, i tako stvorili narukvicu koja se može omotati oko ruke.

Ova je narukvica dugačka 115 milimetara i široka oko 30 milimetara. Koristi razliku između temperature kože i okoline kako bi generirala energiju.

Na svojem vrhuncu, ovaj je uređaj sposoban generirati 20.6 mikrovata po centimetru kvadratnom, što je i više nego potrebno za napajanje LED svijetla koje je pričvršćeno na njega.

„Temperatura okoline uvelike utječe na izvedbu“, objašnjava Zhang te dodaje uređaj zimi radi bolje jer su temperature okoline niže zbog čega je razlika u temperaturi s kožom veća.

Istraživači se sada nadaju da će unaprijediti izvedbu tako što će povećati veličinu TEG tehnologije na narukvici i integrirati uređaj za pretvorbu voltaže kako bi mogao napajati i veće uređaje. Izvor: New Scientist

Možda će vas zanimati