Tehnologija i energija

Koje su maske najbolja zaštita protiv velikih respiratornih kapljica?

L.B.

Ako želite biti sigurni da vas maska dobro štiti od zaraze koronavirusom, svakako kupite troslojnu masku. Možda ste već čuli za ovu preporuku, a znanstvenici su sada pronašli dodatni razlog za njenu upotrebu.

Prijašnja su istraživanja pokazala kako ove maske učinkovitije štite od manjih kapljica, no sada se pokazalo da su efikasnije i protiv velikih koje nastaju kihanjem i kašljanjem, jer ih sprječavaju da se atomiziraju u manje. Ovakve veće kapljice mogu prodrijeti kroz jednoslojne i dvoslojne maske i raspršiti se u mnogo manje kapljice, što je problematično jer one mogu duže ostati u zraku.

Koristeći generator kapljica i kameru, tim znanstvenika sa sveučilišta u Kaliforniji otkrio je da se veće respiratorne kapljice koje sadrže virus zaista atomiziraju u manje kada dođu u doticaj s jednoslojnom maskom. Mnoge manje kapljice zatim prolaze kroz taj sloj.

Jednoslojna maska uspjela je zadržati samo 30% volumena velike kapljice. Dvoslojna maska ponašala se mnogo bolje, te je zadržavala 91% volumena velike kapljice. S druge strane, propusnost troslojne maske bila je zanemariva te kroz nju nije prošlo gotovo ništa.

„Iako se očekuje da će jednoslojna maska zaustaviti velike krute čestice u rangu od 500-600 mikrona, pokazali smo da to nije slučaj s tekućim kapljicama. Ako ove veće respiratorne kapljice imaju dovoljno brzine, što se događa prilikom kihanja ili kašljanja, kada slete na jednoslojnu masku raspršuju se i prolaze kroz manje pore u maski“, objasnio je jedan od autora studije, profesor Abhishek Saha.

Osim slojeva maske, materijali od kojih su one izrađene mogao bi također imati veliki utjecaj na propusnost, a to je sljedeći korak koji ovaj tim planira istražiti.

Izvor: NEWS UC

Možda će vas zanimati