Svemir i vrijeme

Japan namjerava donijeti uzorke tla s Marsovog mjeseca do ove godine

N.B.

Japanska svemirska agencija planira donijeti uzorke tla iz regije Marsa prije misija SAD-a i Kine koje sada rade na Marsu, u nadi da će pronaći tragove o podrijetlu planeta i tragove mogućeg života. Japanska agencija za istraživanje svemira, ili JAXA, planira lansirati istraživač 2024. godine kako bi sletio na Marsov mjesec Fobos kako bi prikupio 10 grama tla i vratio ga na Zemlju 2029. godine.

Brzo povratno putovanje stavilo bi Japan ispred Sjedinjenih Država i Kine u vraćanju uzoraka s područja Marsa unatoč tome što je kasnije počelo, rekao je voditelj projekta Yasuhiro Kawakatsu na internetskoj konferenciji za novinare.

NASA-in rover Perseverance radi u krateru Marsa gdje će prikupiti 31 uzorak koji će se vratiti na Zemlju uz pomoć Europske svemirske agencije već 2031., a Kina je u svibnju spustila svemirsku letjelicu na Mars i planira vratiti uzorke 2030. godine.

Znanstvenici iz JAXA-e vjeruju da je oko 0,1% površinskog tla na Fobosu došlo s Marsa, a 10 grama moglo bi sadržavati oko 30 granula, ovisno o konzistenciji tla, rekao je Kawakatsu.

Tomohiro Usui, profesor na Institutu za svemir i astronautičku znanost, rekao je da će tlo na Fobosu vjerojatno biti mješavina materijala sa samog Mjeseca i materijala s Marsa koji se raširio pješčanom olujom. Prikupljanje uzoraka s više lokacija na Fobosu moglo bi pružiti veće šanse za dobivanje mogućih tragova života s Marsa nego dobivanje tla s jedne lokacije na Marsu, rekao je.

Svi oblici života koji su mogli doći s Marsa umrijet će zbog oštrog solarnog i kozmičkog zračenja na Fobosu, rekli su znanstvenici iz JAXA-e. Misije NASA-e i Europske svemirske agencije usredotočene su na moguće oblike života i evoluciju područja kratera Jezero, za koje se vjeruje da je drevno jezero.

Proučavajući uzorke tla Fobosa, uključujući materijal s Marsa, znanstvenici se nadaju da će naučiti više o evoluciji biosfere Marsa, rekao je Usui. Dodao je da se japansko istraživanje Fobosa i NASA-ini uzorci s određenih lokacija u Marsovom krateru mogu međusobno nadopuniti i dovesti do odgovora na pitanja poput toga kako se život na Marsu, ako je prisutan, pojavio i razvio u vremenu i na mjestu.

Prošlog prosinca, sonda JAXA, Hayabusa2, donijela je više od 5 grama tla sa asteroida Ryugu, više od 300 milijuna kilometara od Zemlje, u prvom uspješnom povratku uzorka asteroida na svijetu.  Izvor: Phys Org

Možda će vas zanimati