Matematika, fizika, kemija

Ovo je nova hladna nijansa plave boje

Nika Beluhan

Kroz povijest, ljudi su tražili živopisne plave pigmente. Egipćani i Babilonci koristili su dragi kamen lapis lazuli prije 6000 godina. Godine 1802. francuski kemičar sintetizirao je kobalt plavu. Nedavno, 2009. godine znanstvenici su otkrili YInMn Blue, inače poznat kao "Oregon Blue". Ali većina ovih pigmenata ima ograničenja u smislu cijene, stabilnosti, boje ili toksičnosti. Sada, istraživači u ACS Omega izvještavaju o novoj klasi 'hladnih' plavih boja koje su jeftine, izdržljive i ekološki prihvatljivije.

Posljednjih 200 godina, kobalt plava (CoAl2O4) je dominantan komercijalni plavi pigment zbog svog intenziteta boje, lakoće sinteze i svestranosti. Međutim, 33% masenog postotka bojila je kancerogen Co2+, što kobalt plavu čini relativno skupom i štetnom za okoliš. Mas Subramanian, koji je otkrio Oregon Blue, i kolege sa Sveučilišta Oregon State željeli su razviti novu klasu plavih pigmenata koji imaju poboljšana svojstva boje, smanjenu cijenu i niži sadržaj kobalta od kobalt plave boje.

Istraživači su bili inspirirani kristalnom strukturom svijetloplavog minerala zvanog hibonit. Tim je sustavno supstituirao ione Al3+ (aluminij) u hibonitu s ionima Co2+, Ni2+ (nikal) ili Ti4+ (titan). Rezultirajući niz pigmenata pokazao je niz intenzivnih plavih boja, neke s crvenkastim nijansama. Pigmenti su bili postojani čak i kada su natopljeni kiselim ili bazičnim otopinama. Za razliku od kobalt plave, nova plava reflektira blisku infracrvenu svjetlost, što bi ih moglo učiniti korisnima kao 'hladni pigmenti' u premazima koji štede energiju i reflektiraju toplinu. Važno je da je koncentracija Co2+ u novim spojevima u hibonit plavoj boji bila niska čak 4% mase, što je pigmente činilo jeftinijim i ekološki prihvatljivijim.

Izvor: EurekAlert!

Možda će vas zanimati