Hrvatska i znanost

Messierov maraton - ovaj vikend promatračka astronomija u Istri

A.I.

Zvjezdarnica i Astronomsko društvo Višnjan  pozivaju sve ljubitelje noćnoga neba da se u noći sa 2. na 3. travnja 2011. godine pridruže u zajedničkom druženju za koje je povod Messierov maraton. Maraton će se održati na Tićanu na livadi istočno od zvjezdarnice, oko 3 km od Višnjana.

Messierov maraton je naziv za cjelonoćno natjecanje u promatračkoj astronomiji u kojem je cilj pronaći i prijaviti sucu što više od 110 objekata iz Messierovog kataloga, kaže Wikipedija. Događaj ima međunarodni karakter, a svake godine posjećuju ga astronomi amateri i ljubitelji astronomije. Tradicija organiziranja Messierovog maratona u Višnjanu seže u 1995. godinu, a ujedno predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu informacija i novosti o astronomskim pomagalima (teleskopima) i pratećoj literaturi, ali i upoznavanju noćnog neba za one koji nisu imali prilike to dosada učiniti.

Za sudionike je osiguran smještaj u spavaonici, ali je potrebno donijetisvoju vreću za spavanje. Kotizacija iznosi 100 kn, a obuhvaća noćni obrok, čaj, ručaku restoranu, smještaj, Lunarij 2011., nagrade i priznanja za pobjednika i natjecatelje, grupno slikanje. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i na Facebooku.

Možda će vas zanimati