Biljke i životinje

Životinje više neće biti eutanizirane po isteku 60 dana u azilu

Azra Imširović

Konačno više nećemo gledati mučne akcije po društvenim mrežama koje bi obično glasile u stilu: Udomite Barnija, ako ne nađe dom za 10 dana ide na eutanaziju. Više nećemo čitati takve stresne apele niti imati na umu da su tamo negdje u azilima, životinjama odbrojani dani.

Naime, na stranicama E-savjetovanja provodila se javna rasprava o nacrtu novog Zakona o zaštiti životinja i upravo najčešći prijedlog građana je bio onaj o ukidanju dosadašnjeg limita boravka od 60 dana u azilima, a nakon kojega bi životinje bile eutanizirane. Prijedlog je prihvaćen!

Neće više biti moguće usmrtiti nedužnu životinju samo zato što zauzima mjesto u azilu nego ona ostaje u azilu do udomljenja. Bravo za sve koji su lobirali za ovu izmjenu koja je objavljena u izvješću, prigodno danas, na Međunarodni dan napuštenih životinja.

Od drugih novosti vrijedno je istaknuti kako se radi i jedinstveni registar životinja za udomljavanje te centralna web stranica s podacima dostupna svima (do sada bilo dostupno veterinarima). Sve ovo je pokazatelj kako prijedlozi i inicijative građana itekako imaju smisla i kako vrijedi tražiti i boriti se za svoja uvjerenja.

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

"Ovo je mala pobjeda ljudi i životinja nad sustavom." komentirala je Milica Milosavljević, jedna od aktivistica iz Baranjske razvojne agencije Grada Belog Manastira koja je svojim prijedlozima pomogla u nacrtu zakona.

Možda će vas zanimati