Biljke i životinje

Slonovi umiru od jedenja plastičnog otpada

Nika Beluhan

Zaštitnici prirode i veterinari upozoravaju da plastični otpad na otvorenom odlagalištu u istočnoj Šri Lanki ubija slonove u regiji, nakon što su još dva pronađena mrtva tijekom vikenda. Oko 20 slonova umrlo je u posljednjih osam godina nakon što su konzumirali plastično smeće na smetlištu u selu Pallakkadu u okrugu Ampara, oko 210 kilometara istočno od glavnog grada Colomba.

Pregledi uginulih životinja pokazali su da su progutali velike količine nerazgradive plastike koja se nalazi na smetlištu, rekao je veterinar za divlje životinje Nihal Pushpakumara. "Polietilen, omoti za hranu, plastika, ostali neprobavljivi materijali i voda bili su jedine stvari koje smo mogli vidjeti u obdukcijama. Normalna hrana koju slonovi jedu i probavljaju nije bila vidljiva", rekao je.

Slonovi su cijenjeni u Šri Lanki, ali su i ugroženi. Njihov se broj smanjio s oko 14.000 u 19. stoljeću na 6.000 2011., prema prvom popisu slonova u zemlji. Sve su ranjiviji zbog gubitka i degradacije njihovog prirodnog staništa. Mnogi se odvaže doći bliže ljudskim naseljima u potrazi za hranom, a neke ubiju krivolovci ili farmeri bijesni zbog štete na njihovim usjevima.

Gladni slonovi traže otpad na odlagalištu, konzumirajući plastiku, kao i oštre predmete koji oštećuju njihov probavni sustav, rekao je Pushpakumara. "Slonovi tada prestaju jesti i postaju preslabi da bi svoja teška tijela držali uspravno. Kada se to dogodi, ne mogu konzumirati hranu ili vodu, što ubrzava njihovu smrt", rekao je.

Vlada je 2017. najavila da će reciklirati smeće na odlagalištima u blizini zona divljih životinja kako bi spriječila slonove da konzumiraju plastični otpad. Također je rečeno da će oko mjesta biti podignute električne ograde kako bi se životinje držale podalje. Ali ni jedno ni drugo nije u potpunosti provedeno.


Postoje 54 odlagališta otpada u zonama divljih životinja diljem zemlje, a oko 300 slonova luta u njihovoj blizini, prema dužnosnicima. Mjesto za gospodarenje otpadom u selu Pallakkadu postavljeno je 2008. uz pomoć Europske unije. Smeće prikupljeno iz devet obližnjih sela tamo se odlaže, ali se ne reciklira.

Godine 2014. u električnu ogradu koja štiti mjesto udario je grom i vlasti je nikada nisu popravile, dopuštajući slonovima da uđu i prekapaju po smetlištu. Stanovnici kažu da su se slonovi približili i nastanili u blizini jame za otpad, što je izazvalo strah među obližnjim seljanima.

Mnogi koriste petarde kako bi otjerali životinje kada zalutaju u selo, a neki su oko svojih domova podigli električne ograde. Ali seljani često ne znaju kako postaviti električne ograde kako bi bili sigurni i "mogli bi ugroziti svoje živote, kao i živote slonova", rekao je Keerthi Ranasinghe, lokalni seoski vijećnik.

"Iako ih nazivamo prijetnjom, divlji slonovi su također resurs. Vlasti moraju smisliti način zaštite i ljudskih života i slonova koji nam također omogućuje nastavak naših poljoprivrednih aktivnosti", rekao je.

Izvor: Phys.org

Možda će vas zanimati