Biljke i životinje

Kitovi odustaju od pjevanja u borbi za ljubav

V.P.

Muški kitovi uz australsku istočnu obalu odustaju od pjevanja kako bi privukli partnericu, umjesto pjevanja prelaze na borbu protiv drugih mužjaka.

Izvanredna profesorica Rebecca Dunlop sa Fakulteta bioloških znanosti Sveučilišta Queensland vodila je istraživanje analizirajući gotovo dva desetljeća podataka o ponašanju grbavih kitova i otkrila da pjevanje možda više nije u modi kada je u pitanju zavođenje.

"Godine 1997., mužjak kita koji pjeva bio je dvostruko vjerojatniji da će ga se vidjeti kako se pokušava pariti sa ženkom u usporedbi s mužjakom koji ne pjeva", rekao je dr. Dunlop.

“Ali do 2015. se promijenilo, s gotovo pet puta većom vjerojatnošću da će mužjaci koji ne pjevaju biti snimljeni kako se pokušavaju pariti nego mužjaci koji pjevaju.

"To je prilično velika promjena u ponašanju tako da ljudi nisu jedini koji su podložni velikim društvenim promjenama kada su u pitanju rituali parenja."

Istraživači vjeruju da se promjena dogodila postupno kako se populacija oporavljala nakon široko rasprostranjene obustave kitolova 1960-ih.

"Ako je konkurencija žestoka, posljednja stvar koju mužjak želi učiniti je naglašavati da postoji ženka u tom području, jer bi to moglo privući druge mužjake koji bi mogli nadmašiti pjevača", rekao je dr. Dunlop.

“Prelaskom na ponašanje bez pjevanja, manja je vjerojatnost da će mužjaci privući konkurenciju, a veća je vjerojatnost da će zadržati ženku.”


“Ako ih drugi mužjaci pronađu, onda se ili natječu ili odlaze.

“Kod grbavih kitova fizička se agresija obično izražava kao nabijanje, jurišanje i pokušaji da jedan drugoga šamaraju glavom.

"Ovo predstavlja rizik od fizičke ozljede, pa mužjaci moraju odvagnuti minuseve i pluseve svake taktike."

Dr Dunlop je rekao kako je manje vjerojatno da će mužjaci kitova pjevati u prisutnosti drugih mužjaka.

"Pjevanje je bila dominantna taktika parenja 1997., ali u roku od sedam godina to se promijenilo", rekao je dr. Dunlop.

"Bit će fascinantno vidjeti kako će se ponašanje kitova pri parenju nastaviti oblikovati u budućnosti."

Koautorica, izvanredna profesorica Celine Frere rekla je da prethodni rad profesora Michaela Noada s UQ-a otkriva kako je populacija kitova porasla s otprilike 3.700 kitova na 27.000 između 1997. i 2015. godine.

"Upotrijebili smo bogat skup podataka, prikupljen na plaži Peregian u Queenslandu, kako bismo istražili na koji način ova velika promjena u društvenoj dinamici kitova može dovesti do promjena u njihovom ponašanju pri parenju", rekao je dr. Frere.

"Testirali smo hipotezu da je manje vjerojatno da će kitovi koristiti pjevanje kao taktiku parenja kada je veličina populacije veća, kako bi izbjegli privlačenje drugih mužjaka svojoj potencijalnoj partnerici."

Izvor: EurekAlert

Možda će vas zanimati