Biljke i životinje

Egipćani otkrili fosil novog amfibijskog kita

N.B.

Egipatski znanstvenici otkrili su fosil nove vrste amfibijskog kita koja datira prije 43 milijuna godina, rekao je član istraživačkog tima. "Ovo je vrsta koja ranije nije bila poznata", rekao je Hesham Sallam, egipatski paleontolog iz tima.

"Ovo je prvi put da je arapski istraživački tim, posebno egipatski, zadužen za dokumentiranje takvog otkrića", dodao je.

Fosil je pronađen u regiji Fayum, dijelu Egipta koji je nekad bio prekriven morem i dom je dolini kitova, UNESCO-ve svjetske baštine.

Novootkrivena vrsta, dugačka više od tri metra i teška oko 600 kilograma, nazvana je Phiomicetus anubis, a egipatsko ministarstvo okoliša priopćilo je u srijedu kako je ta vrsta kitova "najžešća i najstarija u Africi".

"Kit je imao i sposobnost hodanja po kopnu i plivanja u moru", navodi se u tekstu koji su istraživači objavili, a dodali su i da je otkriće dokaz evolucije kitova od kopnenih sisavaca do morskih sisavaca.

"Anatomska studija fosila pokazuje da se ova nova vrsta kitova potpuno razlikuje od drugih poznatih vrsta", priopćilo je ministarstvo.

Bio je to veliki grabežljivac s velikim, snažnim čeljustima koje su mu omogućile kontrolu okoliša u kojem je živio. Izvor: Phys Org

Možda će vas zanimati