Biljke i životinje

Asteroid koji je ubio dinosaure stvorio je Amazonsku prašumu

L.B.

Poznato je da prije otprilike 66 milijuna godina veliki asteroid pogodio područje poluotoka Yucatan u današnjem Meksiku i s lica Zemlje istrijebio dinosaure. Znanstvenici su sada predložili novu teoriju prema kojoj je taj isti asteroid omogućio rođenje Amazonske prašume.

“Ako se vratite u dan prije pada asteroida, šuma bi se sastojala od otvorenih kupola, mnoštva paprati, mnogih četinjača i dinosaura”, rekao je Carlos Jaramillo s Tropskog istraživačkog instituta Smithsonian u Panami.

Jaramillo i njegovi kolege analizirali su desetke tisuća uzoraka fosilizirane peludi i lišća pronađenih na području sjeverne Južne Amerike, koji datiraju iz perioda Krede, posljednjeg razdoblja Paleozoika. Ustanovili su da je raznolikost bilja opala za 45% nakon udara i trebalo joj je 6 milijuna godina da se oporavi.

Južnoameričke prašume tako su se posve izmijenile u razdoblju nakon katastrofe. Većina je četinjača i paprati nestala, a prašumama su počele dominirati biljke koje cvjetaju, poznatije kao kritosjemenjače. Šumski je svod postao mnogo gušći, a prašuma zbog toga i mnogo mračnija.

Jaramillo i njegovi kolege smatraju da je jedan od razloga ove promjene upravo nestanak dinosaura koji su brstili sve niže bilje u šumama. Osim toga, mnoštvo pepela koje je ostalo nakon udara asteroida poslužilo je kao gnojivo i tako stvorilo plodnu zemlju koja je povoljnija za rast kritosjemenjača u odnosu na ostalo bilje.

“Mislim da je najvažnija lekcija ovdje nepredvidivost. Kada imate takve velike perturbacije, one promjene pravila cijelog ekosustava”, zaključila je jedna od suradnica na istraživanju, Ellen Currano.

Izvor: New Scientist

Možda će vas zanimati