Biljke i životinje

Spisak poznatih dinosaura se širi

Irena Mrnjavac

Dinosauri su ove godine postali vijest nakon otkrića nekoliko novih vrsta i nekoliko otkrivenja koja potresaju dosadašnja vjerovanja.

Jedna do neba visoka zvijer pronađena u Argentina bila je biljojed koji je do ramena bio visok kao dvokratna zgrada, a bio je težak kao sedam tiranosaura. Znanstvenici su giganta nazvali Dreadnoughtus schrani.

Druga zvijer iskopana u Portugalu je nova vrsta slična tiranosauru, a nazvana je Torvosaurus gurneyi. Moguće je da je bila najveći predator koji je koračao Europom u kasnom razdoblju Jure, prije 161 do 145 milijuna godina.

Premda ovi veliki dinosauri podsjećaju na Godzillu, ljudi vjerojatno mogu odbaciti popularni prikaz dinosaura kao bića iz močvare koja izgledaju kao glomazni gušteri. Umjesto toga, oni su možda bili srdačni i voljeli su se maziti. 2014. su godine istraživači pronašli još dokaza da su dinosauri imali neku vrstu pernatog krzna. Mekana vlakna su pokrivala trup i udove nove vrste iskopane u Sibiru. Dinosauri su bili samo dalje povezani s precima ptica, stoga je pahuljasto perje dinosaura možda bilo i pravilo.

Premda je 50 milijuna godina stalnog skupljanja dinosaure pretvorilo u ptice, Tyrannosaurus, Allosaurus i njihovi rođaci vjerojatno nisu dijelili brz metabolizam tih letećih životinja. Umjesto toga, istraživači su u lipnju predložili da su dinosauri spadali negdje između toplokrvnih ptica i hladnokrvnih guštera.

Umjesto da vrebaju samo iz mirišljavih laguna, dinosauri su se smještali u raznim okolišima, uključujući stari Arktik, gdje je klima bila slična onoj kakva je danas na sjeverozapadnom Tihom oceanu. Krda hadrosaurida su možda tamo domove pravila cijele godine.

Jedna vrsta dinosaura vjerojatno je radije birala dom u vodi. Spinosaurus, predator s perajom u obliku sidra na leđima prvi put je opisan 1915. godine, a mogao bi biti jedini poznat dinosaur koji je živio i u vodi i izvan nje, a možda je čak lovio morske pse.

Izvor: SciNews

Možda će vas zanimati